Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live in de week van 22 februari

Klara Live in de week van 22 februariKlassieke muziek

Klara Live brengt deze week veel Mozart: een pianoconcerto, kamermuziek en een schitterend concert met sopraan Sabine Devielhe. Opnieuw is er een hoogst getalenteerde Twintiger: klarinettist Emile Souvagie. Merope, de boeiende groep van Bert Cools, stelt nieuw werk voor.
portretfoto van Sabine Devieihe(c) Fabien Monthubert

Sabine Devielhe: sublieme Mozartstem, zaterdag in Klara Live

Maandag 22 februari

De concertzalen zijn gesloten, maar de musici van het Nationaal Orkest van België zitten niet stil: eind januari maakten zij onder leiding van chef-dirigent Hugh Wolff een opname van Schumanns Tweede symfonie, de ouverture Fidelio van Ludwig Van Beethoven, en om te beginnen brachten ze met pianist Richard Egarr het 24ste pianoconcerto van Wolfgang Amadeus Mozart.

Dinsdag 23 februari

De muziek van Merope is als een cocon die lijkt te beschermen tegen de waan van de dag. Je vindt er melodie, invloeden van Litouwse folk, maar ook elektronische soundscapes in. Merope, dat zijn Indre Jurgeleviciute (zang), en Bert Cools (gitaar, electronics).Morgen verschijnt een nieuwe cd van Merope 'Salos', en we luisteren naar een opname van een gestreamd concert van 15 januari dit jaar van Merope, met gasten Harmen Fraanje (piano) en Toma Gouband (percussie). 


Woensdag 24 februari

Pianist Francesco Piemontesi maakt een mooie carrière als kamermuzikant en als solist bij de grote orkesten. In dit concert, opgenomen tijdens het muziekfestival van Ascona, omringt hij zich met muzikale vrienden van het allergrootste kaliber: klarinettist Jörg Widmann, cellist Daniel Müller-Schott en altviolist Nils Mönkemeyer. Op het programma staan de Arpeggionesonate van Schubert en het melancholische Kegelstatt-trio van Mozart. Tussen die werken weeft hij een kleinood van componist Helmut Lachenmann.
Een EBU-concert, opgenomen op 19 januari 2020.


Donderdag 25 februari

Twintiger Emile Souvagie is klarinettist en gevraagd naar zijn droom antwoordt hij: "het liefst wil ik het kamermuziekrepertoire spelen maar evengoed in orkest, op de moderne klarinet en op zijn historische voorloper, wat lesgeven, ernaast solorecitals ..." veel van alles, zeg maar! Met Alexander Declerq opent hij dit concert met de drie Phantasiestücke van Schumann, gevolgd door de vier miniatuurtjes van Alban Berg. Dan de kleurrijke Sonate van Poulenc om dan speels te besluiten met de drie preludes van Gershwin.
Dit concert werd opgenomen op 9 februari in Studio Toots. Nicole van Opstal had vooraf ook een gesprek met Emile Souvagie.


Vrijdag 26 februari

Op Valentijnsdag speelde het Nationaal Orkest van België een symfonisch liefdesprogramma in Flagey: de liefdesscène uit Roméo en Juliette van Berlioz, Siegfried Idylle van Wagner, de suite El Amor Brujo van De Falla, maar ook een wereldcreatie van Jean-Paul Dessy. Jean-Paul Dessy, geboren in Hoei, is naast componist ook docent cello aan het conservatorium van Luik en dirigent. In opdracht van Ars Musica schreef hij Ave Eva Salve, voor sopraan en orkest. De in Zwitserland geboren sopraan Soumaya Hallak heeft een Zwitserse moeder en een Syrische vader. Ze heeft een uitzonderlijk grote tessituur, zoals je kan horen in Klara Live.


Zaterdag 27 februari

In 1783 betoverde Mozart het Weense Burgtheater met een schitterend Akademie-concert. Dirigent Raphaël Pichon wekt de bruisende sfeer van dit legendarische concert opnieuw tot leven. Op het programma: uiteraard de Haffner-symfonie, maar ook de sprankelende dansen die Mozart voor het Weense carnaval schreef en een bloemlezing uit zijn grote concert- en opera-aria’s door sopraan Sabine Devieilhe, een van de meest virtuoze Mozartstemmen van het moment.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Geertje De Ceuleneer / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.