Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live deze week met véél Schubert en een rechtstreekse uitzending vanuit Amuz

Klara Live deze week met véél Schubert en een rechtstreekse uitzending vanuit AmuzKlassieke muziek

Klara Live is er in de week van 8 oktober 2018 met véél Schubert, en een rechtstreekse uitzending vanuit Amuz. Een overzicht...
© Wilhelm August Rieder. Origineel in kunsthistorisch museum van Wenen

Franz Schubert

Maandag 8 oktober

Schuberts achtste symfonie mag vanavond zijn bijnaam "de onvoltooide" van zich afschudden want Benjamin Gunnar-Cohrs instrumenteerde Schuberts schetsen van het derde deel en leende voor het vierde deel een stuk uit de toneelmuziek Rosamunde. Concentus Musicus Wien, het ensemble gesticht door Nicolaus Harnoncourt, speelde deze nieuwe versie afgelopen zomer tijdens het Oostenrijkse Styriarte Festival. Het concert van die avond was overigens volledig gewijd aan Franz Schubert: bariton Florian Boesch koos een zevental liederen, door Anton Webern of Johannes Brahms georkestreerd, en smeedde die tot een indringend geheel vol instrumentale kleuren, rauw en intiem, nooit vrijblijvend.

Dinsdag 9 oktober

De BBC Philharmonic zorgt vanavond voor een Engels-Amerikaans programma waarin een aantal minder bekende werken te beluisteren zijn: Coplands Connotations werd destijds nog besteld èn gecreëerd door Leonard Bernstein; verder van William Walton de charmante Portsmouth Point ouverture, van Samuel Barber fragmenten uit zijn opera Antony and Cleopatra, en van Benjamin Britten het weergaloos mooie Illuminations met Sally Matthews.
Deze opname werd gemaakt in de Londense Royal Albert Hall op 8 augustus.

Woensdag 10 oktober

Het Freiburger Barockorchester dompelt zich sinds een jaar of zes onder in de symfonische muziek van Mendelssohn. Een voortdurende en fascinerende ontdekkingstocht noemt gastdirigent Pablo Heras-Casado het. Mendelssohns eerste symfonie hebben ze echter voor het laatst bewaard. Isabelle Faust komt erbij voor Mendelssohns vioolconcerto in mi klein, waarin Mendelssohn het schrijven voor groot orkest intussen helemaal meester is. Klara was erbij, eind september in de Blauwe zaal van de Singel, en vanavond hoort de opname in Klara Live met Lut Van der Eycken.

Donderdag 11 oktober

Met zijn Schubertiades introduceerden Franz Schubert en zijn collega-musici gezellige musiceeravonden. In Oostenrijk is de Schubertiade uitgegroeid tot een groot festival gewijd aan de Franz Schubert. In Schwarzenberg in het Bregenzer woud komen de allerbeste kamermuziekensembles en zangers er werk vertolken van de grote meester, in combinatie met muziek van andere componisten. Vanavond hoort u een concert met het beroemde Jerusalem Quartet en cellist Gary Hoffman. Op het programma staan Mozarts strijkkwartet KV 458, bekend als het Jachtkwartet, het eerste strijkkwartet van Janacek, bijgenaamd Kreutzersonate en als apotheose het strijkkwintet van Schubert. Dat is een topstuk uit de westerse muziek. Het is meteen ook Schuberts zwanenzang, want het is het laatste instrumentale werk dat hij voor zijn dood in 1828 componeerde. Een EBU-concert, opgenomen door de Oostenrijkse radio op 25 juni 2018.

Vrijdag 12 oktober

Vanavond zenden we rechtstreeks uit vanuit muziekcentrum Amuz in Antwerpen. Het barokensemble A nocte temporis selecteerde samen met Reinoud van Mechelen de mooiste aria’s en instrumentale muziek uit de opera’s van Lully en tijdgenoten. Reinoud Van Mechelen zingt als haute-contre, als hoge tenorstem dus, 17de- en 18de-eeuwse repertoire van Jean-Baptiste Lully, Pascalle Collasse, Marin Marais en Marc-Antoine Charpentier. Ook enkele minder bekende componisten als Elisabeth Jacquet de la Guerre, Charles-Hubert Gervais, André Cardinal Destouches en Henry Desmarest staan op het programma. De aria's die Reinoud Van Mechelen vanavond zingt waren destijds bedoeld voor Louis Gaulard Dumesny, ook zo’n hoge tenor. Dumesny werkte aanvankelijk als kok in de keuken, maar werd door Lully opgemerkt en groeide uit tot de meest geliefde zanger van zijn tijd....

Klara Live, van maandag 8 tot en met donderdag 11 oktober 2018, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Op vrijdag 12 oktober gaan we door tot ongeveer 22.10 uur.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.