Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live deze week rechtstreeks vanuit Antwerpen en Kortrijk

Klara Live deze week rechtstreeks vanuit Antwerpen en KortrijkKlassieke muziek

In de week van 11 februari 2019 is Klara Live rechtstreeks te gast in Antwerpen en in Kortrijk. Op dinsdag hoort u het Budapest Festival Orchestra onder leiding van Ivan Fischer vanuit de Koningin Elisabethzaal, en op vrijdag Le Poème Harmonique onder leiding van Vincent Dumestre vanop het Festival van Vlaanderen Kortrijk.
Andreas Haefliger (Louisiana Boathouse Ensemble)

Andreas Haefliger (Louisiana Boathouse Ensemble)

Maandag 11 februari

Het Louisiana Boathouse Ensemble heeft alvast een naam die nieuwsgierig maakt. Het ensemble is genoemd naar het Museum voor moderne kunst in Kopenhagen, dat Louisiana heet, en het oude boothuis aan het museum is vaste oefenplek voor de musici. Zo, nu we dat weten kunnen we ons concentreren op de muziek: de topmusici van dit ensemble verkennen graag minder bekend repertoire, en vandaag is dat niet anders. Ze brengen het Pianokwintet van Edward Elgar en de Suite voor twee violen, cello en piano linkerhand van Erich Korngold. Klara nam dit concert op in deSingel op 16 januari.

Dinsdag 12 februari

Rechtstreeks vanuit de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen: het Budapest Festival Orchestra onder leiding van Ivan Fischer. Het Hongaarse toporkest brengt samen met het Rias Kammerchor een ode aan Igor Stravinsky. Dat die niet in één stijlhokje past, blijkt duidelijk uit dit concertprogramma, met o.m. de ontroerende Psalmensymfonie en de fascinerende balletmuziek Le sacre du printemps. Dit laatste werk bezweert sinds de creatie in 1913 uitvoerders en publiek en blijft een van de grote meesterwerken uit de muziekgeschiedenis. Tijdens de pauze komt dirigent Iván Fischer zelf langs bij presentatrice Nicole Van Opstal.
Dit concert maakt deel uit van de reeks 'internationaal symfonisch', georganiseerd door deSingel en het Antwerp Symphony Orchestra.

Woensdag 13 februari

Sinds 2014 is Wayne Marshall chef-dirigent van het WDR Funkhausorchester Köln, ook bekend als het Kölner Rundfunkorchester. Het is een radio-orkest dat vooral het lichtere genre brengt: van musical, operette en filmmuziek tot symfonische jazz. Wayne Marshall dirigeert het orkest vanavond in bekend en geliefd werk van George Gershwin en Leonard Bernstein. Het concert werd op 6 september 2014 opgenomen in Keulen, en kreeg de veelbelovende titel ‘Let me entertain you’ mee.

Donderdag 14 februari

Het Birmingham Symphony Orchestra onder leiding van Karl-Heinz Steffens en met violist Christian Tetzlaff als solist in een programma vol ingehouden passie en vuur... Sibelius’ mystieke Zwaan glijdt door Tuonela op de hartverscheurende tonen van de althobo; zijn Vioolconcerto met de prachtige intro voor de solist en de vele lyrische passages vindt in Christian Tetzlaff een gedroomde uitvoerder. Na zijn vierde zou Johannes Brahms geen symfonie meer schrijven: het is een veel geprogrammeerd werk, en met reden: het paart emotionele diepte aan compositorische verfijning.
Dit concert werd opgenomen in Birmingham op 24 januari.

Vrijdag 15 februari

Rechtstreekse uitzending vanop het Festival van Vlaanderen Kortrijk: Le Poème Harmonique onder leiding van Vincent Dumestre.
De politieke relaties tussen Frankrijk en Spanje verliepen altijd al min of meer gespannen, maar in de jaren 1620 was de wind eerder gunstig en kwam Spanje opnieuw in de mode. De verhalen van Lope de Vega, Gongora of Cervantes werden gretig gelezen en Spaanse folklore sloop binnen in toneel en muziek. Wilde Luis Briceno hiervan een graantje meepikken toen hij zijn 'Metodo mui facilissimo para aprender a taner la giutarra a lo Espagnol' in Parijs liet drukken? In het voorwoord looft hij zijn Spaanse 5-snarige gitaar met kwaliteiten als "plezierig, rustgevend, geruststellend en zelfs helend voor verstoorde zielen. Minder wispelturig dan de luit, gemakkelijker te herstellen en te stemmen, leent de gitaar zich uitstekend om te zingen, spelen, dansen, springen, lopen en met de voeten de trappelen ..." Luitist en gitarist Vincent Dumestre en zijn ensemble Le poème Harmonique lieten zich verleiden en verzamelden chaconas, folias, seguidillas.

Klara Live, op maandag 11, woensdag 13 en donderdag 14 februari 2019, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Klara Live, rechtstreeks vanuit de Koningin Elisabethzaal, het Budapest Festival Orchestra onder leiding van Ivan Fischer, op dinsdag 12 februari 2019, van 20 uur tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Klara Live, rechtstreeks vanop het Festival van Vlaanderen Kortrijk, Le Poème Harmonique onder leiding van Vincent Dumestre, op vrijdag 15 februari 2019, van 20 uur tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Kristof Lowyck / Katleen Van Bavel

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.