Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live deze week rechtstreeks vanuit Bozar en de Koningin Elisabethzaal

Klara Live deze week rechtstreeks vanuit Bozar en de Koningin ElisabethzaalKlassieke muziek

Klara Live heeft ook in de week van 26 november 2018 heel wat te bieden. De Wiener Symponiker is vrijdagvanavond te gast in Bozar, en Klara Live is er rechtstreeks bij. En op zaterdag is er in de Koningin Elisabethzaal een concert in de reeks 'wereldorkesten': het Sydney Symphony Orchestra onder leiding van zijn chefdirigent David Robertson met Berg, Prokofiev en Brett Dean. Ook dat kan u rechtstreeks volgen.
Utopia Ensemble

Utopia Ensemble

Maandag 26 november

In de jaren 20 van de 17de eeuw kreeg Theodoor Van Loon, kunstschilder uit de Zuidelijke Nederlanden, de opdracht van de geestelijke overheid van de basiliek van Scherpenheuvel om voor die kerk verscheidene schilderijen te maken ter ere van Maria. Naar analogie van het project "aandacht voor Van Loon" in de begijnhofkerk van Brussel met het Huelgas Ensemble, gaf het jonge Utopia Ensemble dit concert in Scherpenheuvel. De musici stelden een polyfonieprogramma samen in de vorm van een Vesperdienst.

Dinsdag 27 november

Vanavond in Klara Live: 30 jaar BL!NDMAN. Eric Sleichim richtte in 1988 het ensemble BL!NDMAN op, waarmee hij een alternatief repertoire voor saxofoonkwartet wilde aanboren. Naast invloeden uit de minimal music en ander hedendaags werk maakte hij ook bewerkingen van oude muziek. BL!NDMAN plays Bach werd een overrompelend succes, mede door de mooie bewerkingen, de loepzuivere intonatie en de eigen sound van het ensemble. De saxen van BL!NDMAN werden uitgebreid tot een collectief, met percussionisten en strijkkwartet, afhankelijk van het repertoire.

In dit concert n.a.v. 30 jaar BL!NDMAN, met als titel Minimal versus Maximal, brengt BL!NDMAN werken uit de beginperiode. Het concert wordt aangevuld met meer recente bewerkingen van iconen uit de barokmuziek. Zo hoort u een selectie uit de Watermuziek van Georg Friedrich Händel, bewerkt voor saxofoonkwintet en orgel. 

Dit programma slaat zo een brug tussen barok, het minimalisme en MAXIMALIST!, de groep die Eric Sleichim 30 jaar geleden aanzette tot de oprichting van BL!NDMAN. 0pgenomen in het Concertgebouw Brugge op 3 november 2018.

Woensdag 28 november

'Purcellians' zo noemen de Gabrieli Consort and Players en hun dirigent Paul McCreesh zichzelf. Sinds hun eerste Purcell opname in 1990, zongen, speelden en bestudeerden ze bijna zijn hele repertoire. Voor dit concert met de semi-opera King Arthur verzamelden ze een prachtige cast van Engelse solisten, stuk voor stuk echte Purcellians ...

Donderdag 29 november

Precies een jaar geleden richtte contratenor Maarten Engeltjes een nieuw (barok)orkest op: PRJCT Amsterdam. Hij recruteerde hiervoor erg jonge orkest musici die in verscheidene ensembles als tuttist actief zijn, maar in zijn orkest solistisch mogen spelen. Met aanvoerder Josef Zàk haalde hij alvast een prachtmusicus binnen. Tijdens het concert in deSingel op woensdag 7 november zong Engeltjes, samen met Emöke Barath, "vergeten aria's" en duetten uit de cantates van Johann Sebastian Bach. Er zaten enkele pareltjes in, zoals u vanavond in Klara Live kan ontdekken.

Vrijdag 30 november

De Wiener Symponiker is vanavond te gast in Bozar, en Klara Live is er rechtstreeks bij. Dit orkest heeft een lange geschiedenis: het bestaat sinds 1900 en werd ondermeer gedirigeerd door Wilhelm Furtwängler, Wolfgang Sawallisch, en Georges Prêtre. Vanavond staatde huidige chefdirigent Philipe Jordan aan het hoofd van het orkest. Nikolaj Znaider, finalist van de Elisabeth Wedstrijd in 1997, is solist in het vioolconcerto van Johannes Brahms. Na de pauze speelt het orkest de 9de symfonie “Uit de nieuwe Wereld” van Antonin Dvorak. Het concert begint met een Belgische première 'Here and now' van de Oostenrijker Kurt Schwertsik.

Zaterdag 1 december

Rechtstreeks vanuit de Koningin Elisabethzaal, een concert in de reeks 'wereldorkesten': het Sydney Symphony Orchestra onder leiding van zijn chefdirigent David Robertson met Berg, Prokofiev en Brett Dean.

Renaud Capuçon speelt het vioolconcerto 'dem Andenken eines Engels' van Alban Berg: de componist schreef dit werk ter nagedachtenis van Manon Gropius, dochter van Alma Mahler-Werfel en Walter Gropius. Het meisje stierf in 1935 op 18-jarige leeftijd aan kinderverlamming. Dit prachtige concerto wordt voorafgegaan door het intrigerende Engelsflügel van Brett Dean. Na de pauze brengt het Australische orkest de vijfde symfonie van Sergei Prokofiev, ook wel de oorlogssymfonie genoemd: de eerste uitvoering vond plaats op 13 januari 1945.

Klara Live, van maandag 26 tot en met donderdag 29 november 2018, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Klara Live - Wiener Symponiker, rechtstreeks vanuit Bozar, op vrijdag 30 november 2018, van 20 uur tot 22.15 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Klara Live - Sydney Symphony Orchestra, rechtstreeks vanuit de Koningin Elisabethzaal, op zaterdag 01 dember 2018, van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.