Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live dinsdag 11 februari rechtstreeks vanuit Opera Vlaanderen met Der Schmied von Gent

Klara Live dinsdag 11 februari rechtstreeks vanuit Opera Vlaanderen met Der Schmied von GentKlassieke muziek

Intendant Jan Vandenhouwe verdient een grote pluim om deze totaal onbekende opera van Franz Schreker opnieuw een podium te geven. Het is een boeiende opera met een veelkleurige, uitbundige partituur en een sterk libretto gebaseerd op een sappig volks verhaal uit het Gentse waar Charles De Coster zijn Smetse Smee op entte en Schreker op zijn beurt het libretto op baseerde. Essentieel in het verhaal is de strijd tussen hemel en hel om de ziel van de mens, een eeuwenoud gegeven.
Der Schmied von Gent Opera Ballet Vlaanderen

Der Schmied von Gent

In de enscenering van de Duits-Turkse Ersan Mondtag, een rijzende ster in de theaterwereld, blijven de grappen en grollen uit het verhaal overeind ondanks de theatrale toevoeging van een donkere bladzijde uit de Belgische geschiedenis waarvan de speech van Lumumba getuigt. Met de muzikale uitvoering val je van de ene verrassing in de andere: archaïsche akkoorden die doen denken aan Puccini’s Turandot, cabaretachtige momenten op de manier van Weill of Hindemith, barokke vormen zoals een fuga of een passacaglia, maar evengoed laatromantische broeierige orkestraties in de uitbeelding van hemel en hel. Alejo Pérez doet de soms wat hoekig aandoende muziek van Schreker vloeien, het koor zingt en acteert geweldig in de vele dans-spot en drinkliedjes die de partituur rijk is en het orkest excelleert in deze exuberante partituur. Alle solisten zijn bijzonder goed gecast met een schitterend acterende Leigh Melrose als Smee, Kai Rüütel als zijn vrouw en Vuvu Mpofu als Astarte. Goede beurten maken enkele zangers uit het jong ensemble: Daniel Arnaldos als Flipke en Justin Hopkins als Petrus, een oude (zwarte) brombeer aan de hemelpoort die alle harten verovert.

03-02-2020 Sylvia Broeckaert

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.