Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live donderdag 10 september: Klassiek leeft meesterlijk

Klara Live donderdag 10 september: Klassiek leeft meesterlijkKlassieke muziek

Op dinsdag 4 augustus vond in Knokke een heerlijk concert plaats in het festival "Klassiek leeft meesterlijk". Het 3de en het 4de pianoconcerto van Ludwig van Beethoven stonden op het programma in een speciale uitvoering: piano met 5 strijkers. Het 3de concerto speelde Liebrecht Vanbeckevoort, organisator van het festival. Het 4de mocht Jan Michiels spelen, mentor en docent van Liebrecht, die deze laatste trouwens regelrecht tot laureaat van de Elisabethwedstrijd wist op te leiden.
(c) Yoshie Kuwayama

Klassiek leeft meesterlijk Knokke

Klassiek leeft meesterlijk, een Festival van en door Liebrecht Vanbeckevoort, al jaar en dag georganiseerd in Knokke was dit jaar aan zijn 12de editie toe. Het werd een bijzondere editie want de meeste concerten lieten geen publiek toe. Ook op 4 augustus was niemand welkom in de Heilig Hartkerk. Gelukkig kon de ploeg van Klara wél rekenen op een fijne ontvangst! De opname van het concert van 4 augustus hoor je vanavond in Klara Live, doorspekt met wat interviewfragmenten met Liebrecht zelf. Op het programma een Covid-proof-bezetting: 1 pianist met 5 strijkers. En dat nog wel in de pianoconcerti van Beethoven!? Pianoconcerti XS.

Al eeuwen lang worden muziekstukken gearrangeerd, meestal uit pragmatische overwegingen, vaak ook vanuit een financieel oogpunt. Arrangementen, reducties, bezettingswijzigingen, harmonisaties, .... het zijn allemaal technieken om een muziekstuk aan te passen aan de mogelijkheden van de uitvoerders. Beethovens concerti werden ook in zijn tijd, zelfs in zijn aanwezigheid ànders uitgevoerd dan dat hij ze voorgeschreven had. Concreet, van de concerti voor piano en orkest nummers 3 en 4, maakte Johann Nepomuk Hummel verfijnde arrangementen. Zelfs al verwacht je als geoefend luisteraar op een bepaalde melodie een traverso of een hobo, of wéét je dat de hoorn even een solo zou hebben, toch kan je volmaakt gelukkig zijn met deze arrangementen voor piano en 5 strijkers. Meer nog, soms kan je deze arrangementen, vooral door de expliciete aanwezigheid van de contrabas, zelfs mooier vinden dan het origineel. Tenzij je vindt dat ik hier sterk overdrijf?

Als bisnummer speelden de twee pianisten, meester-leerling, Michiels en Vanbeckevoort een marche militaire van Schubert. Gewoon mooi om te zien, 2 generaties naast elkaar, de ene wat meer analytisch, de andere een tikje emotioneel. Het was een prachtig concert, zeker ook dankzij de 5 uitmuntende strijkers: Nicolas Dupont, Camille Joubert, Sander Geerts, Sevak Avanesyan en David Desimpelaere;

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Geertje De Ceuleneer / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.