Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live donderdag 19 november Nash Ensemble Octet

Klara Live donderdag 19 november Nash Ensemble OctetBlijf verwonderd!

Kamermuziek van de bovenste plank: het octet van Schubert en dat van Spohr, met het unieke Britse Nash Ensemble
8 leden van het Nash EnsembleNash Ensemble

8 leden van het Nash Ensemble

Het unieke Britse Nash ensemble, in residentie in de Wigmore Hall te Londen sinds 2010, heeft dit seizoen een reeks concerten opgezet rond Schubert en tijdgenoten. Vanavond kan je een EBU-opname beluisteren van een concert dat het ensemble gaf op 8 januari dit jaar [een heruitzending van Klara Live van 19/03/2020]. Naast het prachtige octet voor strijkers en blazers krijgen we ook het minder gespeelde octet van Spohr te horen.

Spohr schreef zijn octet voor klarinet, 2 hoorns en 5 strijkers in 1814 (publicatie in 1819) in Wenen. Spohr was sinds 1812 orkestdirecteur van het Theater an der Wien. Misschien hoorde de puber Schubert -die ook in Wenen woonde- dit octet van Spohr wel, dit 4-delig werk met zijn bijzondere bezetting? Toch is Schuberts bezetting lichtjes anders: hij laat 1 hoorn weg en vervangt die door een fagot. Het octet van Schubert dateert van 1824. Het was graaf Ferdinand Troyer, een befaamd (amateur)klarinettist die het werk bestelde bij Schubert. Enkele jaren voordien had Ferdinand het septet van Beethoven gehoord en gespeeld en hij wilde "zoiets" van de hand van Schubert; Schubert heeft er dan maar meteen één instrument aan toegevoegd, de tweede eerste viool. Om Beethoven te overtreffen? Wie zal het zeggen... Schuberts octet heeft alleszins, net zoals Beethovens septet, een 6-delige structuur.

Bezetting Spohr: Stephanie Gonley, viool, Lawrence Power en Scott Dickinson, altviool, Adrian Brendel, cello, Graham Mitchell, contrabas, Richard Hosford, klarinet, Richard Watkins en Michael Thompson, hoorn

Bezetting Schubert: Stephanie Gonley and Jonathan Stone, viool, Lawrence Power, altviool, Adrian Brendel, cello, Graham Mitchell, contrabas, Richard Hosford, klarinet, Ursula Leveaux, fagot en Richard Watkins hoorn

meer informatie over het Nash Ensemblehttp://www.NashEnsemble.org.uk

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.