Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live: drie keer rechtstreeks vanuit Gent

Klara Live: drie keer rechtstreeks vanuit GentKlassieke muziek

Klara Live komt in de week van 1 oktober 2018 met twee concerten van de Europese Radio Unie, een eigen opname van op het festival Musica Divina, en drie keer rechtstreeks vanuit Gent.
© Ian Douglas

Joshua Bell en The Academy of St Martin in the Fields

Maandag 1 oktober

Met meer dan 500 plaat- en cd-opnamen werd The Academy of St Martin in the Fields één van de bekendste kamerorkesten ter wereld. In 2011 nam violist Joshua Bell de fakkel over van Sir Neville Marriner als muziekdirecteur. Vanavond hoort u het Londense orkest met Joshua Bell in een BBC-Promsconcert met o.m. Beethovens vierde symfonie en het derde vioolconcerto van Saint-Saëns. Joshua Bell is zowel dirigent als solist. Een EBU-opname van 12 augustus jl., opgenomen in de Royal Albert Hall in Londen.

Dinsdag 2 oktober

Cellist Edgar Moreau en pianist David Kadouch waren dit voorjaar te gast op het podium van de Weense Musikverein. Deze twee jonge en zeer begaafde Franse musici speelden er enkele klassiekers uit het cellorepertoire - de sonates van César Franck en Francis Poulenc - aangevuld met een sonate van de totaal vergeten Franse componiste Rita Strohl. Zij was tijdgenote van Claude Debussy. Haar 'Grande sonate dramatique Titus et Bérénice' volgt de structuur van Racines toneelstuk 'Bérénice' en is muziek vol verbeelding, poëzie en bravoure.

Woensdag 3 oktober

Klara Live is in Gent voor de rechtstreekse uitzending van een concert van het Festival van Vlaanderen. Het Mahler Chamber Orchestra, vanavond zonder dirigent, begeleidt Alex Potter in het Stabat Mater van Vivaldi. Na een symfonisch arrangement van het 8ste strijkkwartet van Sjostakovitsj zingt Peter Harvey de prachtige cantate Ich habe genug van Johann Sebastian Bach, met ondermeer de heerlijke aria 'Schlummert ein ihr matten Augen'.

Donderdag 4 oktober

“Again and again, een ode aan het leven en de mens van toen en nu”: onder die titel organiseerde Musica Divina op donderdag 27 september een concert in de Turnhoutse Sint-Pieterskerk. Oude en nieuwe muziek werd er afgewisseld: opener van het concert was een werk voor marimbasolo van componist Frank Nuyts, uitgevoerd door Jonathan Bonny. Nuyts baseerde zijn extreem virtuoze compositie op een Frans chanson uit het begin van de 16de eeuw ‘de tous biens playne’. Ook de Cappella Amsterdam olv Daniel Reuss inspireerde zijn programma op Franco-Vlaams repertoire uit de 16de eeuw. Ze wisselden motetten van Josquin en Lassus af met Amerikaanse a capella muziek van de eigentijdse componist David Lang.

Vrijdag 5 oktober

Klara Live komt vanavond rechtstreeks vanuit de Bijloke in Gent want daar staat de zelden gehoorde Glagolitische mis van Leos Janacek op het programma. Voor deze even grootse als grootschalige concertmis vond Janacek inspiratie bij een 9e eeuwse slavische mis in het Glagolitisch. De vreemde klank van de Oudslavische taal is voor onze Westerse oren van een aparte bekoring. Voor de pauze hoort u een feestelijke ouverture en het donkere Schicksallied van Johannes Brahms.

Zaterdag 6 oktober

Ook vanavond is Klara Live te gast in de Bijloke, dit keer voor de rechtstreekse uitzending van het slotconcert van Festival van Vlaanderen Gent: het Rotterdams Philharmonisch Orkest brengt onder leiding van Antonello Manacorda drie topwerken uit de romantiek. Van Robert Schumann speelt het orkest het heerlijke Konzertstück voor vier hoorns en orkest, met de hoornisten van het Rotterdams in een glansrol; Jan Lisiecki is solist in Chopins 2de pianoconcerto, en na de pauze is er de derde symfonie van Johannes Brahms.

Klara Live, van maandag 1 tot en met vrijdag 5 oktober 2018, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Op zaterdag 6 oktober starten we om 20.00 uur, en houden we u gezelschap tot middernacht.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.