Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live en de 'Mysteries of light'

Klara Live en de 'Mysteries of light'Klassieke muziek

Wat hoort u in de week van 10 april in Klara Live? We zetten het hier op een rij!
Foto van Jean-Yves Thibaudet

Jean-Yves Thibaudet. Foto (c) Kasskara/Decca

Maandag 10 april

'Een apotheose van de dans', zei Wagner over Beethovens gedurfde Zevende symfonie. Ze is Beethovens briljante antwoord op steeds nieuwe muzikale uitdagingen. Mendelssohn toonde zich Beethovens evenknie in durf en experiment in zijn iconische Tweede vioolconcerto. Brekend met de traditie vertrouwt hij de eerste noten toe aan de solist.Chouchane Siranossian. Anima Eterna Brugge zet in dit concert twee jonge talenten op het voorplan: violiste Chouchane Siranossian en dirigent Jakob Lehmann. Lehmann was eerder concertmeester, maar dirigeert voor het eerst Anima Eterna Brugge. Hij opent dit concert met de Ouverture 'Die schöne Melusine', Mendelssohns evocatieve verklanking van een tragisch sprookje. Dit concert werd opgenomen op 24 november 2016 in het Concertgebouw Brugge.

Dinsdag 11 april

Geen stad waarin zoveel oorstrelende orkestklanken in première gingen als in Parijs om en rond de Eerste Wereldoorlog. De jonge dirigent Jamie Phillips brengt een programma vol sprookjesachtige schitteringen. Stravinsky bracht het Parijse publiek een zwak voor Russische folklore bij, verpakt in een totaal nieuw klankenpalet. Van hem horen we de suite uit De Vuurvogel. Maurice Ravel zette het sprookje Ma mère l'oye op muziek, en componeerde zijn meesterwerk La Valse. Tussen al die weelderige klanken speelt topvioliste Simone Lamsma het betoverende vioolconcerto van Felix Mendelssohn. Dit concert werd opgenomen in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen op 18 februari 2017.

Woensdag 12 april

Op 24 februari was het Brussels Philharmonic te gast in de Bijloke voor een concert dat onder de titel "Mysteries of light" muziek van Stravinsky verenigde met hedendaags werk van James McMillan. Beide componisten lieten zich inspireren door religieuze teksten. Voor de neoklassieke Psalmensymfonie maakte Stravinsky gebruik van psalmteksten; de zeer gelovige James MacMillan baseerde zich voor zijn derde pianoconcerto op de structuur van de katholieke rozenkrans. Jean-Yves Thibaudet is solist in dit concerto dat "The Mysteries of Light" heet.

Donderdag 13 april

Van alle instrumenten benadert de cello het meest de menselijke stem. De combinatie cello en koor is dan ook wondermooi, zeker met het Vlaams Radio Koor en cellist Pieter Wispelwey. Net voor Pasen brengen ze o.l.v. Hervé Niquet een aangrijpend programma rond het Miserere. Tal van componisten zetten de boetepsalm op muziek. Zo schreef de Vlaamse componist Rudi Tas een prachtig Miserere voor cello en koor. James MacMillan wilde met zijn Miserere de hand reiken naar de 16de-eeuwse versie van Allegri. John Tavener liet zich voor zijn werk Svyati voor koor en cello inspireren door de orthodoxe liturgie. Pieter Wispelwey weeft de koorwerken a.h.w. aan mekaar met een selectie uit de cellosuites van Benjamin Britten. Dit concert werd opgenomen op 30 maart 2017 in de Jezuïetenkerk in Lier.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Vincent Verelst / Tom Verheyden

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met vrijdag, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nieuw dit seizoen: als we een mooie voorstelling op zaterdag rechtstreeks mogen uitzenden, zullen we ook op zaterdagavond een Klara Live uitzenden. Hou onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.