Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live en het Abendrot

Klara Live en het AbendrotKlassieke muziek

Wat hoort u in de week van 19 juni in Klara Live? We zetten het hier op een rij!
Abendrot

Abendrot. Foto © Andrei Churakov

Maandag 19 juni

Maria Joao Pires blijft een van de grote pianisten van onze tijd. Tijdens de Mozartwoche in Salzburg gaf ze een concert samen met de Wiener Philharmoniker o.l.v. Yannick Nézet-Séguin. Op het programma stonden drie topwerken uit Mozarts late oeuvre: het prachtige pianoconcerto KV 488 en de symfonieën nr. 39 en 40. Dit concert werd opgenomen door de Oostenrijkse radiocollega's in het Grosses Festspielhaus in Salzburg op 1 februari 2017.

Dinsdag 20 juni

"Muziek begint waar de mogelijkheden van de taal eindigen", stelde Jean Sibelius. "Woorden hebben soms muziek nodig, maar muziek heeft niets nodig", beaamde Edward Grieg. Beide componisten schiepen met muzikale middelen een nationale kunst die doordrongen is van de eigen volksziel, maar die op artistiek vlak de grenzen van het eigen land toch overstijgt. Net als Sibelius' Finlandia eigenlijk het officieuze volkslied is van Finland en zijn Vioolconcerto misschien wel hét internationale visitekaartje is van dit land, zo is Griegs toneelmuziek bij Ibsens theaterstuk Peer Gynt hét stuk bij uitstek dat de Noorse ziel weergeeft - en deze toneelmuziek houdt veel meer in dan alleen maar de bekende stukken uit de beide Peer Gynt-suites! Marc Soustrot brengt, als dirigent van het Gothenburg Symphony Orchestra, met dit programma hulde aan de muziek van het Hoge Noorden. "Det Beste Fra Scandinavia"?

Woensdag 21 juni

Voor het Poolse Apollon Musagète Quartett begon het allemaal met hun grote overwinning op de internationale ARD muziekwedstrijd in 2008. Nadien bleven de onderscheidingen zich opstapelen: BBC New Generation Artist (2012), Borletti-Buitoni Trust Award (2014)... Ze komen naar Flagey met een verrassend programma. Wist je dat Pucchini adembenemend mooie kamermuziek schreef? Ontdek het deze avond samen met de passievolle en kleurrijke kwartetten van Arensky, Sibelius en Grieg !

Donderdag 22 juni

Met het romantische programma 'Abendrot' baadt het Symfonie Orkest van Vlaanderen in een mysterieuze rode avondgloed. De Vier letzte Lieder van Richard Strauss zien gelaten het nakende noodlot tegemoet en belichamen in een symbolische, laatromantische taal het onvermijdelijke gevoel van berusting. Een groots en expressief orkest begeleidt de luisteraar in zijn serene tocht richting avondrood. Het expressieve Credeva ("hij geloofde") van centrale componist Luc Brewaeys vormt diens muzikale adieu aan leermeester Franco Donatoni. Jan Fabre tekent voor de tekst bij deze compositie voor twee sopranen en orkest. Gustav Mahler zoekt in zijn Vierde Symfonie de finale slaap op. In een monumentale symfonie verklanken een sprookjesachtig scherzo, pakkende melodieën, kleurrijke harmonieën en meesterlijk uitgekiende variatiereeksen Das Himmlische Leben. Het laatste deel van de symfonie is een muzikale weerspiegeling van een feest in de hemel.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.