Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live en Laus Polyphoniae 2020: Polyphony connects

Klara Live en Laus Polyphoniae 2020: Polyphony connectsKlassieke muziek

Na de opname in het Festival Laus Polyphoniae van Collegium Vocale gaat Klara ook de Capella Pratensis en het Sollazzo Ensemble opnemen. Beide concerten focussen op Franco-Vlaamse polyfonie. Capella doet dat met religieus repertoire van rond 1500, Sollazzo doet dat met profaan repertoire uit diezelfde tijdsperiode (en iets vroeger). Josquin Desprez, de trots van de Franco-Vlaamse polyfonie, prijkt op de playlist van de Capella. Anonieme, vaak onbekende pareltjes worden gebracht door Sollazzo.
2 in elkaar geslagen handen

2 op elkaar gelegde handen

Na een super mooi openingsconcert met Collegium Vocale op 21 augustus, neemt KLARA ook de Capella Pratensis en het Sollazzo Ensemble op. 

De Capella Pratensis o.l.v. Stratton Bull stelt op woensdag 26 augustus de grootmeester der Franco-Vlamingen centraal: Josquin Desprez. Diens vierstemmige Missa Ave Maris Stella wordt omringd met antifonen en motetten rond hetzelfde thema: Ave Maria, Mittit ad virginum, Ecco virgo, .... Acht zangers of beter gezegd: acht mannelijke zangers zingen op een zo verantwoord mogelijke manier deze muziek uit het einde van de 15de en het begin van de 16de eeuw. De hymne Ave Maris Stella dateert al van uit het begin (8ste eeuw?) van de Christelijke jaartelling en opent met een reine kwint die dan in een grote of kleine sixt verdergaat. Voor die tijd is dat een opmerkelijke melodische buiging, hoogstwaarschijnlijk om alle eer aan de Sterre der Zee zo groot mogelijk te maken? Gedurende het hele concert zal de opwaartse kwintsprong repercussief klinken, misschien wel 100 keer opnieuw tijdens dit concert. Een a capella-uitvoering van Josquin blijft de voorkeur wegdragen van musicologen en musici, beide jobs verenigd in de leider van de Capella Pratensis Stratton Bull.

Drie dagen later, op zaterdag 29 augustus, musiceren de vocalisten en instrumentisten van het Sollazzo Ensemble. Vihuelista Anna Danislevskaia verzamelt rondom zich nog 4 andere instrumentisten gespecialiseerd in renaissance-instrumenten. Ook onze Vlaming Floris De Rycker is van de partij met zijn luit en zijn citer. Twee zangers zingen in oud-Frans veelal anonieme liederen, waarvan er enkele in het tamelijk recent ontdekte Leuven Chansonnier exclusief bewaard zijn. Toch zijn er ook enkele Franse chansons van gekénde componisten: de Franse (hof)componisten Robert Morton en Firminus Caron, maar ook Gilles Binchois, een van de 'stichters' van de Franco-Vlaamse polyfonie staat op het programma.

Het is duidelijk: polyfonie uit gans Europa met artiesten uit gans Europa verbíndt. Polyphony connects. 

Klara Live @ Laus Polyphoniae

Al 27 jaar vindt hét festival van Oude Muziek en polyfonie plaats in Antwerpen. In 2020 gaat het Festival volledig Covid-19-proof door onder de algemene titel "polyphony connects". Laus ontvangt géén publiek, maar stuurt de concerten de ether in, zodat jij ze van thuis uit, toch live kan meemaken. Klara koos voor Collegium Vocale, de Capella Pratensis en voor Sollazzo.

Presentatie: Nicole Van Opstal

Samenstelling: Liesbet Vereertbrugghen - Renate Weytjens

Op vrijdag 21 augustus 2020 van 18u tot 22u op Klara, klara.be, de Klara-app én als podcast.

Nadien is de uitzending te herbeluisteren via klara.be en de Klara-app.