Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live gaat deze week voor o.a. een strijkkwartet, een flinke portie Vlaams en Mahler

Klara Live gaat deze week voor o.a. een strijkkwartet, een flinke portie Vlaams en MahlerKlassieke muziek

In de week van 9 juli mag u in Klara Live o.a. het BBC Scottish Symphony Orchestra vanuit Brugge verwachten. We brengen ook muziek die werd opgenomen tijdens het festival ‘Alba Nova', en op woensdag vieren we de Vlaamse feestdag. Donderdag is het de beurt aan het Rolston String Quartet, een jong en succesvol strijkkwartet en de week afsluiten doen we met Mahler.

Martyn Brabbins

Maandag 9 juli

Op zondag 3 juni was het BBC Scottish Symphony Orchestra o.l.v. Martyn Brabbins te gast in Brugge. De BBC bracht een eigen opnameploeg mee en maakte in het Brugse Concertgebouw de opname die wij u vandaag laten horen. Veel Engels repertoire op het programma: Edward Elgars Enigmavariaties en zijn celloconcerto. Solist in het celloconcerto was Nicolas Altstaedt. Het concert ving aan met de ouverture uit Tannhauser van Wagner.

Dinsdag 10 juli

In Alden Biesen wordt jaarlijks het festival ‘Alba Nova’ georganiseerd. Naast oude muziek wordt er in Alden Biesen meer en meer plaats gemaakt voor nieuwe muziek, en zelfs voor creaties. Klara pikte er twee concerten uit. Bart Rodyns, harmonium en Nicolas Callot, piano brengen samen repertoire voor deze vandaag ietwat ongewone combinatie; in de 19de eeuw was het arrangeren voor deze 2 instrumenten echter heel gewoon. Daarna volgt een tweede concert met organettospeelster Catalina Vicens. Samen met Marc Mauillon brengt zij middeleeuwse muziek en nieuw repertoire. Ze speelt ondermeer nieuw werk van de Finse componist Virtaperko.
Deze opnames werden gemaakt op zondag 24 juni.

Woensdag 11 juli

Ook in Klara Live vanavond drie uur lang vooral Vlaamse muziek, zo hoort het ook op deze Vlaamse Feestdag. Wij kozen Vlaams werk uit de opnames die we het afgelopen anderhalf jaar maakten. In april waren we in Ronse voor een concert vanuit de Sint Martinuskerk, met Ensemble Currende olv Erik Van Nevel. Ensemble Currende maakte een mooi en afwisselend programma met instrumentale dansmuziek en Nederlandstalige polyfone liederen. Verder in Klara Live werk van eigentijdse Vlaamse componisten Luc Brewaeys en Piet Swerts, en fragmenten uit het concert dat het Kugoni Trio gaf begin maart van dit jaar in het Leuvense Lemmensinstituut.

Donderdag 12 juli

Een zomeravond met een jong en succesvol strijkkwartet: het Rolston String Quartet. Sinds het winnen van de Banff International String Quartet Competition in 2016 gaat de carrière van dit Canadese kwartet in sneltreinvaart. Hun programma voor vanavond is erg gevariëerd: een klassiek Haydnkwartet, volbloed romantiek met Tsjaikovsky en tussen beide een mooi 20ste eeuws werk van Henri Dutilleux: Ainsi la nuit. Dit concert werd opgenomen in het Schwetzingen Festival op 1 mei 2018.

Vrijdag 13 juli

Mahlers tweede symfonie: van verstilde religie tot apocalyps en loutering.
Vanavond hoort u met Mahlers tweede symfonie een spiritueel meesterwerk. Mahler wilde in zijn symfonieën de hele wereld vatten, van de meest naïeve en banale elementen tot de grootste metafysische diepten, van verstilde religiositeit tot apocalyptische visioenen, van hemelse solo’s tot overrompelend orkestgeraas. De tweede symfonie, met als ondertitel ‘Auferstehung’, speelt met de idee van leven, dood en verrijzenis. Het lied ‘Uhrlicht’ in het vierde deel en de mysterieuze koorhymne ‘Auferstehung’, die verschijnt na een apocalyptische passage in het grandioze slotdeel, bezorgen u onuitwisbare luisterervaringen. Het Budapest Festival Orchestra, het Czech Philharmonic Choir Brno en solisten Christiane Karg en Elisabeth Kulman gaven dit concert o.l.v. dirigent Ivan Fischer op 19 mei jl.in het Concertgebouw in Brugge

Klara Live, van maandag 9 tot en met vrijdag 13 juli 2018, telkens van 20 tot 23 uur op Klara, klara.be en de Klara-app

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Vincent Verelst / Tom Verheyden

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met vrijdag, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nieuw dit seizoen: als we een mooie voorstelling op zaterdag rechtstreeks mogen uitzenden, zullen we ook op zaterdagavond een Klara Live uitzenden. Hou onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.