Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live. Herdenkingsconcert voor Mariss Jansons

Klara Live. Herdenkingsconcert voor Mariss JansonsKlassieke muziek

Op 15 januari speelde het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, als eerbetoon aan Mariss Jansons een zeer doorleefde uitvoering van de 2e symfonie van Gustav Mahler.
Mariss Jansons, tijdens zijn allerlaatste concert.©Astrid Ackermann

Mariss Jansons, tijdens zijn allerlaatste concert.

Op 1 december 2019 overleed de Letse dirigent Mariss Jansons in Sint-Petersburg. Enkele weken eerder, op 3 november zou hij “zijn” orkest, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, dirigeren in de Koningin Elisabethzaal te Antwerpen, maar omwille van zijn zwakke gezondheidstoestand moest hij dit concert afzeggen. Zelf zou hij hen een laatste keer dirigeren op 8 november in de Carnegie Hall in New York.

Mariss Jansons was zeker een van de belangrijkste dirigenten van de laatste decennia. Naast gastdirecties bij alle grote orkesten was hij chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam van 2004 tot 2015, dat onder zijn leiding uitgeroepen werd tot beste orkest ter wereld , en van het het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks van 2003 tot aan zijn overlijden. Jansons zou dit orkest zelf omschrijven als zijnde de “Rolls Royce” van de orkesten. 


Op 15 januari speelde het orkest, samen met het Koor van de Beierse Radio, de sopraan Golda Schultz en de contralto Gerhild Romberger de 2e symfonie, ook gekend als de Auferstehungs-Symfonie of verrijzenissymfonie, van Gustav Mahler. Deze emotionele uitvoering staat onder de leiding van zijn goede vriend Zubin Mehta.

U kan dit concert beluisteren in Klara Live op maandag 8 juni.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.