Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live: La Cité des Dames op het MAfestival

Klara Live: La Cité des Dames op het MAfestivalKlassieke muziek

Dinsdag besteden we in Klara Live aandacht aan feminisme in de late Middeleeuwen met 'La Cité des Dames' op het MAfestival.
Christine de Pizan

Christine de Pizan

Christine de Pizan (Venetië ca 1364 - Poissy ca 1430) werd op jonge leeftijd weduwe. Ze was pas 25 toen haar man stierf en ze alleen moest instaan voor de zorg van drie kinderen, haar moeder en een inwonend nichtje. Ze nam een opvallend besluit: ze werd schrijfster en ging leven van haar pen. Dat ze daar überhaupt toe in staat was had ze, behalve aan haar talent, te danken aan haar uitstekende opleiding: haar vader, die astroloog en alchemist was aan het hof van Charles V in Parijs, had haar altijd toegestaan de lessen die hij gaf aan haar broers bij te wonen. Verder had ze vrije toegang tot de ruime bibliotheek van het Franse hof. de Pizan schreef poëzie, proza, en daarnaast had ze allerlei overheidsopdrachten. Haar beroemdste werk is allicht La Cité des Dames, een eerbetoon aan de vrouw in antivrouwelijke tijden. Het Italiaanse ensemble La Fonte Musica brengt de ideeën uit dit boek naar het podium van het MAfestival, met werken van componisten uit de tijd van de Pizan: u hoort ondermeer werk van Gilles Binchois, Jacopo da Bologna, en Matteo Da Perugia.

Klara Live opnieuw rechtstreeks vanop het MAfestival, op dinsdag 7 augustus, van 20 tot 23 uur op Klara, klara.be en de Klara-app

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Geertje De Ceuleneer / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.