Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live maandag 7 september: Beethoven Bubbels Mechelen

Klara Live maandag 7 september: Beethoven Bubbels MechelenKlassieke muziek

Op vrijdag 31 juli concerteerde A Nocte Temporis in de Pieter en Paulkerk in Mechelen. Jammer genoeg voor een lege zaal, dat zal Reinhoud Van Mechelen je uitleggen in het interview dat wij in dit programma van Klara Live laten horen.
foto van A Nocte Temporis(c) Jonas De Roover

Reinhoud Van Mechelen en vrienden

Op het programma in Mechelen op 31 juli 2020 stond muziek van Beethoven, niet meteen het gebruikelijke repertoire van A Nocte Temporis. Maar op vraag van Festivaldirecteur Jelle Dierickx was het ensemble bereid een Beethovenprogramma te brengen in de stad waar Ludwigs grootvader geboren is. An die ferne Geliebte is de bekendste bundel, maar ook de andere muziek was heerlijk. 

Reinhoud Van Mechelen maakte een selectie uit de bundel "25 Schottische Lieder op. 108", een bundel die Beethoven rond 1814-1815 samenstelde en waarin hij Schotse volksmelodieën arrangeerde. Vreemd genoeg ontving Beethoven pas ACHTERAF, nadat hij zijn compositie gemaakt had, de teksten voor deze liederen. Het eerste lied van vanavond zet meteen een fijne toon: Music, Love and Whine op 108 nodigt ons uit om de avond door te brengen in goed gezelschap, met een lekker glas wijn. 

Na de 'last rose of summer' voor fluit en piano hoor je "An die ferne Geliebte". Deze bundel, in feite de eerste "liedcyclus" uit de Westerse muziekgeschiedenis, schreef Beethoven in 1816. Het gaat dus over een doorgecomponeerde liedcyclus waarbij geen enkel lied 'op zich' staat. De Duitse teksten werden door Beethoven besteld aan een fysicus, Isidor Jeitteles, die graag gedichten schreef. 

Ook een instrumentaal werk, de sinfonia nr. 7 [poco sostenuto, Allegro con brio] voor pianoforte, fluit, viool en cello stond op het programma. De avond werd afgesloten zoals hij begon: met Schotse volksliederen, dit keer van Carl Maria von Weber. De warme stem van Reinhoud klonk prachtig in de mooie akoestiek van de Peter en Paulkerk in Mechelen. Fluitiste Anna Besson had een mooie toon op de traverso die ze bespeelde. Ook de andere musici zetten hun beste beentje voor. Kortom, het was een mooi concert! Vanavond voor jou in Klara Live.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.