Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live met 3 eigen orkesten en 2 jonge buitenlandse ensembles

Klara Live met 3 eigen orkesten en 2 jonge buitenlandse ensembles Klassieke muziek

In de week van 17 december 2018 mag u in Klara Live o.a. drie eigen orkesten en twee jonge buitenlandse ensembles verwachten. En we trekken o.a. naar Amuz en het Concertgebouw Brugge.
Antwerp Symphony Orchestra@Jesse Willems

Antwerp Symphony Orchestra

Maandag 17 december 

Het Antwerp Symphony Orchestra presenteert vanavond een ambitieus en spannend Russisch programma. “Het betoverd Meer” van Anton Liadov verbeeldt volgens de componist “dode natuur, koud, boos, maar fantastisch – zoals in een sprookje”. De derde symfonie van Sergei Rachmaninov ging in première op 6 november 1936; Leopold Stokowski dirigeerde het Philadelphia Orchestra. Ze wordt veel minder gespeeld dan de tweede, hoewel de componist zelf ze tot zijn beste werken rekende. Het concert eindigt vurig met Prometheus van Alexander Scriabin : een partituur voor piano, orkest en lichtklavier.
Dit concert werd opgenomen op 6 oktober 2017.

Dinsdag 18 december

Het Nationaal Orkest van België bracht op 19 oktober onder leiding van Hugh Wolff een zeer afwisselend programma in Bozar. Na een korte première van de Ijslandse componiste Anna Thorvaldsdottir was Sergey Khachatryan solist in het eerste vioolconcerto van Dmitri Sjostakovitsj. Na de pauze bracht het orkest eerst Prelude en Isoldes Liebestod uit Tristan und Isolde van Richard Wagner en tot slot La Valse van Maurice Ravel. Een concert met hits uit de klassieke muziek.
Een opname van de RTBf.

Woensdag 19 december

De jonge contratenor Jakub Josef Orlinski en het ensemble Pomo d'Oro in een aantrekkelijk programma met werk van ondermeer Vivaldi, Corelli, Zelenka en Heinichen. De jonge contratenor Orlinski, die volop furore maakt binnen de oudemuziekscene, beschikt over de nodige stemvirtuositeit voor deze muziek. Dat bewijzen ook de lovende woorden in de New York Times: “Jakub Józef Orlinski combined beauty of tone and an uncommon unity of color and polish across his range”.
Een Klara-opname, vorige week donderdag gerealiseerd in Amuz.

Donderdag 20 december

Het Franse Quatuor Arod – genoemd naar een paard uit De twee torens van Tolkien - is een jong kwartet dat op korte tijd de belangrijke podia veroverde. De gemiddelde leeftijd van de kwartetleden is zo’n 22 jaar, zeer jong dus, en in 2016 wonnen ze reeds de eerste prijs in de categorie strijkkwartetten op de ARD-wedstrijd. Daarna werden ze ook nog BBC New Generation Artist en ECHO Rising Star. Een uitzonderlijk kwartet.
Op 8 mei ll waren ze te gast in de Gentse Handelsbeurs. Naast Beethovens strijkkwartet opus 59 nr 2 brachten ze er de mooie Langsamer Satz van Anton Webern en het 2de strijkkwartet van Alexander Zemlinsky, repertoire dat ze in de nabije toekomst verder willen uitdiepen.

Vrijdag 21 december

Dirigent en violist Dmitry Sinkovsky neemt het avontuurlijke Brugse barokorkest B’Rock vanavond op sleeptouw in een stemmig Vivaldiconcert. Centraal staat Vivaldi's beroemdste kwartet van vioolconcerti: Le Quattro Stagioni. Blaffende honden, zingende koekoeken en ronkende dronkaards, Antonio Vivaldi zette ze allemaal kleurrijk op muziek. Met de fenomenale violist Dmitry Sinkovsy mag u een spannende uitvoering van deze overbekende muziek verwachten. Sinkovsky en B’Rock sluiten af met de magistrale cadens van Vivaldi’s Concerto ’Per la sollenita di San Lorenzo’.
Opgenomen op 10 februari 2018 in het Concertgebouw Brugge.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Kristof Lowyck / Katleen Van Bavel

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.