Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live met een Shakespeare-concert met het Nationaal Orkest van België

Klara Live met een Shakespeare-concert met het Nationaal Orkest van BelgiëKlassieke muziek

Klara Live staat in de week van 4 februari 2019 5 keer in het programmaschema. U mag o.a. een selectie topconcerten van de Europese Radio Unie en een Shakespeare-concert met het Nationaal Orkest van België verwachten.
Sharon Kam

Sharon Kam

Maandag 4 februari

Met haar fluwelen klank en muzikale spel staat de Israëlische klarinettiste Sharon Kam al jaren aan de top in de muziekwereld. Als curator van de Dvorak kamermuziekserie in Praag zette ze, omringd door haar muzikale vrienden, de klarinet ‘in the picture’ tijdens het openingsconcert van die serie. Het is zelden dat je drie schitterende klarinetkwintetten op één avond kan horen: dat van Mozart, Brahms - absolute meesterwerken van de kamermuziek - en het onbekendere klarinetkwintet van Max Reger. Sharon Kam speelt samen met violisten Isabelle van Keulen en Ulrike-Anima Mathé, altviolist Volker Jacobsen en cellist Gustav Rivinius.
Dit EBU-concert werd opgenomen op 10 september 2018 in Praag.

Dinsdag 5 februari

De BBC Philharmonic met een programma vol contrasten: het concert start met de kleurrijke Suite uit de Wonderbaarlijke Mandarijn van Bela Bartok, vervolgens speelt de jonge getalenteerde saxofonist Jess Gilliam de subtiele rapsodie van Claude Debussy en het romantische saxofoonconcerto van Alexander Glazoenov. Dirigent Ben Gernon eindigt de concertavond met de Vijfde Symfonie van Peter Tsjaikovsky.
De BBC maakte deze opname in Nottingham op 12 oktober 2018.

Woensdag 6 februari

Een kamermuziekavond met het Quatuor Ebène, opgenomen tijdens het festival van Verbier. Het uitmuntende Franse strijkkwartet Ebène viert dit jaar zijn twintigste verjaardag. Al snel behaalde het tal van prijzen en werd het uitgenodigd naar de belangrijkste concertzalen. Niet alleen kwalititeit is hun grote troef, maar ook veelzijdigheid. Op het programma vanavond twee van de bekendste kwartetten van Ludwig van Beethoven en het strijkkwartet in e klein van Gabriel Fauré. Volgend seizoen gaat het kwartet op wereldtournee met de integrale strijkkwartetten van Beethoven in aanloop naar de 250ste verjaardag van de componist in 2020.
Een EBU-concert, opgenomen op 4 augustus 2018 in Verbier.

Donderdag 7 februari

Ieder jaar bij het begin van de lente vindt in Moldavië het Martisor Festival (het ‘maart’ festival) plaats. Op 5 maart 2018 organiseerde de Orgelhal in Chisinau een kort maar krachtig orgelconcert: op de affiche stond muziek van J.S. Bach, W. A. Mozart en César Franck. Organiste Olga Babagian bespeelde in de akoestisch uitstekende Orgelhal een Rieger-Kloss orgel gebouwd in 1978. Dat we ook erg trots mogen zijn op onze eigen Vlaamse organisten, bewijst de omringende muziek van deze avond in Klara Live.
De opname werd gemaakt op 5 maart 2018

Vrijdag 8 februari

Eind vorig jaar, op 15 december, was de jonge Engelse dirigent Alexander Shelley te gast in Bozar. Hij dirigeerde het Nationaal Orkest van België. Shelley stelde voor dit concert zelf het programma samen en legde daarbij de focus op Shakespeare. Hij koos muziek van Mendelssohn (Ein Sommernachtstraum), Sjostakovitsj (Hamlet) en Strauss (Macbeth). Pianist Herbert Schuch was een uitstekend solist in het pianoconcerto van Schumann.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Vincent Verelst / Tom Verheyden

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met vrijdag, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nieuw dit seizoen: als we een mooie voorstelling op zaterdag rechtstreeks mogen uitzenden, zullen we ook op zaterdagavond een Klara Live uitzenden. Hou onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.