Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
'Klara Live' met een wonderlijk dubbelconcerto

'Klara Live' met een wonderlijk dubbelconcertoKlassieke muziek

Wat hoort u in de week van 31 oktober in Klara Live? Dat zetten we hier op een rij!
Foto van Anneleen Lenaerts

Anneleen Lenaerts

Maandag 31/10/2016

Met zijn Vijftiende symfonie trok Dimitri Sjostakovitsj in 1971 een schalkse streep onder zijn symfonische catalogus. Muzikale flarden uit eerdere symfonieën worden in de mixer gedraaid en aangelengd met curieuze citaten uit Rossini's Wilhelm Tell of Wagners Ring des Nibelungen. Net zo kameleontisch is het oeuvre van Kalevi Aho. Speciaal voor harpiste Anneleen Lenaerts en althoboïst Dimitri Mestdag componeerde deze Finse eclecticus een wonderlijk dubbelconcerto. Klara mocht de wereldpremière van dit concerto opnemen op vrijdag 21 oktober in DeSingel

Dinsdag 01/11/2016

Op 1 oktober van dit jaar vond er een prachtig concert plaats in de Philharmonie van Berlijn. Bariton Matthias Goerne gaf er werkelijk het beste van zichzelf. Niet op een excessieve, spectaculaire manier, maar zo innig en vertederend ..... Natuurlijk heeft ook de programmakeuze van die liederen van Schubert en Strauss hiermee te maken. We horen Goerne vandaag samen met de Berliner Philharmoniker olv Manfred Honeck. Honeck opende het concert met een arrangement door hemzelf van Dvoriaks Rusalka. U zal blij worden bij de beluistering van dit concert

Woensdag 02/11/2016

Le Dodo, le Tic-Toc Choc of Les ombres errantes. Dat zijn de mysterieuze titels die François Couperin aan de prachtige miniaturen van zijn 'Pièces de clavecin' gaf. Pianist Iddo Bar-Shaï bouwt zijn concertprogramma op vanuit deze karakterstukjes van Couperin, over Joseph Haydn - volgens hem een zeer onderschat componist - tot Frédéric Chopin. Van Chopin speelt hij een selectie van mazurka's en de Polonaise-Fantaisie, het muzikale testament van wellicht de grootste pianist ooit. De 29-jarige Iddo Bar-Shaï doet dat met een verbazende precisie en een uiterst genuanceerd klankenpalet. Klara was erbij op zijn concert in de Gentse Handelsbeurs, op 11 oktober jl.

Donderdag 03/11/2016

Opname van het concert door Huelgas in de Miniemenkerk. Parijs, 24 augustus 1572. De beiaard nabij het Louvre weerklinkt. Hij luidt echter niet zoals gewoonlijk, maar kondigt het einde aan van het bloedbad dat onder de hugenoten werd aangericht. Hoewel de spanningen tussen katholieken en protestanten tijdelijk in de kiem gesmoord werden, was de Bartholomeusnacht een van de bloedigste gebeurtenissen in de Franse geschiedenis, die later veel artiesten zou inspireren. Paul Van Nevel en het Huelgas Ensemble blikken terug op deze tragische gebeurtenissen door van beide godsdiensten een muzikaal portret te schetsen, met werk van boegbeelden Claude Le Jeune, Claude Goudimel en Palestrina.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Vincent Verelst / Tom Verheyden

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met vrijdag, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nieuw dit seizoen: als we een mooie voorstelling op zaterdag rechtstreeks mogen uitzenden, zullen we ook op zaterdagavond een Klara Live uitzenden. Hou onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.