Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live met o.a. het concert van het Koninklijk Concertgebouworkest vanuit Bozar

Klara Live met o.a. het concert van het Koninklijk Concertgebouworkest vanuit BozarKlassieke muziek

In de week van 3 december 2018 mag u zes concertavonden verwachten, met eigen opnames, een selectie uit het Europese aanbod én een rechtstreekse uitzending vanuit Bozar
© Marco Borggreve

Jan Caeyers

Maandag 3 december

Beethoven noemde de Missa Solemnis zijn magnum opus. Hoewel het eerder zelden wordt uitgevoerd is het misschien wel Beethovens meest spirituele, maar ook meest uitdagende werk. Met dit werk barstte de mis uit de voegen van de liturgie en vond Beethoven a.h.w. een nieuw genre uit. Beethovens worsteling met de spirituele boodschap dreef hem naar de limieten van wat uitvoerbaar is, maar zorgde ook voor hemelse, innige passages als het Benedictus. Klara was bij de uitvoering van de Missa Solemnis in deSingel, door Le Concert Olympique, het Arnold Schönberg Chor en een uitgelezen solistenkwartet o.l.v. Beethovenspecialist Jan Caeyers.
Dit concert werd opgenomen op 21 november 2018.

Dinsdag 4 december

Violiste Fiorenza De Donatis en luitist Luca Pianca verdienden hun sporen in de wereld van de oude muziek. Ze speelden in zowat elk barokorkest mee: Accademia Bizantina, Basel Kammerorchester, Amsterdam Baroque Orchestra, Ensemble Zefiro, Concerto Köln, Helsinki Baroque Orchestra, Europa Galante en Il giardino Armonico om er maar enkele te noemen. Hier komen ze samen voor een intiem concert in een achttiende-eeuws kerkje in Mendrisio, in het Italiaanstalige deel van Zwitserland. Op het programma enkele vroege vioolsonates van Dario Castello en Giovanni Battista Fontana en één van Antonio Vivaldi, om dan te belanden bij Nicolo Paganini.
Dit concert werd opgenomen op 21 augustus van dit jaar.

Woensdag 5 december

Het Vocaal Ensemble van de Deense Radio onder leiding van Nigel Short trad op 12 oktober op in de kathedraal van Aarhus, de grootste kerk van Denemarken. Met een prachtig meditatief programma en een goede uitvoering van ‘hits’ uit het koorrepertoire bezorgt dit Deens Ensemble u een heerlijke Klara Live avond. Gregoriaanse muziek wordt gevolgd door John Taveners 'Song for Athens', wereldberoemd geworden omdat het gezongen werd tijdens de begrafenis van Lady Diana. Verder staan Allegri, Whitacre en Barber op het programma.

Donderdag 6 december

Het Tetzlaff Quartett zorgt voor kamermuziek van de bovenste plank..
Primarius Christian Tetzlaff en de andere leden van het kwartet hebben allemaal een drukke carrière als solist, concertmeester en/of docent. Toch maken ze enkele maanden per jaar vrij om intensief kamermuziek te spelen. Dat doen ze met zoveel overgave, dat elk concert een belevenis is. Routine staat niet in hun woordenboek. In de Gentse Handelsbeurs speelden ze een bijzonder concert met Mozarts populaire strijkkwartet nr. 15 in d, het vierde strijkkwartet van Béla Bartok en het zelden gehoorde strijkkwartet van Jean Sibelius met de titel Voces Intimae. Drie werken die elk op hun manier zeer expressief en eigenzinnig zijn en waarin het converseren tussen de musici uiterst belangrijk is.

Vrijdag 7 december

Het Spaanse ensemble La Ritirata koos aria's uit de opera's 'Don Chisciotte in Corte della Duchessa' en 'Sancio Pansa Governatore dell'isola Barattarja' . Twee opera's van de Venetiaan Antonio Caldara, hofcomponist in Wenen, op het toen erg populaire thema van Don Chisciotte. En net als toen voegt La Ritirata er dansers aan toe die, op muziek van een andere Italiaan, Nicola Matteis, voor verstrooiing zorgden tussen de bedrijven.
Dit concert werd opgenomen in de Bijloke op 16 november.

Zaterdag 8 december

Rechtstreeks vanuit Bozar: het Koninklijk Concertgebouworkest met dirigent Daniel Harding en pianist Pierre-Laurent Aimard. Voor de pauze brengt Aimard het pianoconcerto van Antonin Dvorak, en na de pauze kan u genieten van een uitvoering van Hertog Blauwbaards Burcht (Bela Bartok) met solisten Elena Zhidkova, mezzosopraan als Judith en Gabor Bretz, bas, als hertog Blauwbaard. Uitzonderlijk begint dit concert om 19 uur. Lut Van der Eycken zit vanaf 180 uur klaar in de Klara-loge om u alles over deze uitzonderlijke productie te vertellen.

Klara Live, van maandag 3 tot en met vrijdag 7 december 2018, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Klara Live met het concert van het Koninklijk Concertgebouworkes,t rechtstreeks vanuit Bozar, op zaterdag 8 december 2018, van 18 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Kristof Lowyck / Katleen Van Bavel

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.