Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live met o.a. Isabelle Faust die Sibelius speelt

Klara Live met o.a. Isabelle Faust die Sibelius speeltKlassieke muziek

Dit zijn de concerten die de ploeg van 'Klara Live' in de week van 16 april 2018 voor u selecteerde. Op donderdag 19 april trekken we rechtstreeks naar Brugge waar het Swedish Chamber Orchestra te gast is, met Thomas Dausgaard als dirigent. En Isabelle Faust is die avond solist in Sibelius.

Thomas Dausgaard. Foto © Eckblom Ulla Carin

Maandag 16 april

Vanavond in Klara Live een concert gewijd aan Francis Poulenc, met het bekende pianoconcerto, het krachtige Stabat Mater en het zelden gespeelde Les Animaux modèles, een suite voor orkest.
De Franse componist absorbeerde de meest uiteenlopende muziekstijlen en creëerde zijn eigen muzikale universum. Bekend om zijn overvloed aan meesterlijk eenvoudige en humoristische deuntjes, wilde hij in de eerste plaats mensen gelukkig maken. Toch is het zijn andere kant, zijn diepe geloof en spiritualiteit, die hem inspireerde tot enkele van zijn grootste meesterwerken. Zijn Stabat Mater is een eerbetoon aan een overleden vriend, emotioneel geladen en overweldigend. Met hier en daar een glimp van hoop en humor, of zoals hij het zelf omschreef: ‘een requiem zonder wanhoop’.
Julien Libeer aan de piano, Marion Tassou als sopraan, en het Brussels Philharmonic en Vlaams Radio Koor in de handen van Hervé Niquet.

Dinsdag 17 april

"Vandaag zal blijken of de scepter van ons rijk zal rusten in de hand van de grote Arthur of door de brute vijand wordt gepakt.”
Met deze tekst opent het eerste bedrijf van King Arthur over de strijd tussen de Britse koning Arthur en zijn vijand Oswald, koning der Saksen, om de hand van de mooie, blinde Emmelijn. King Arthur is een van Henry Purcells vijf semi-opera’s: toneelstukken waarin wordt gezongen. Zijn partituur bevat de mooiste aria’s en duetten, waaronder Fairest isle en Cold Song. Vox Luminis, dat ook al prachtige religieuze werken van Purcell opnam, maakte zelf een bewerking van de tekst. Simon Robson zal tussen de muzikale fragmenten het verhaal in het Engels vertellen.

Woensdag 18 april

De belle époque is de periode bij uitstek waarin de dwarsfluit schitterde. Theobald Böhm perfectioneerde het instrument, en vooral Franse componisten als Claude Debussy maakten dankbaar gebruik van de glasheldere, briljante klank. Maar ook buiten Parijs was de dwarsfluit populair, vooral bij componisten die de moderniteit omarmden. Fluitist Toon Fret en pianiste Veronika Iltchenko laten de belle époque herleven in dit recital, opgenomen in AMUZ op 18 maart jl.

Donderdag 19 april

Geheel in tegenstelling tot het koele klimaat van zijn Finse heimat straalt de muziek van Jean Sibelius een warme gloed uit. In zijn razend populaire vioolconcerto combineert hij de typisch noordelijke sfeer met de passie en melancholie van de romantiek. Somberder van toon is Brahms’ vierde symfonie. Ondanks de vernietigende kritiek van de befaamde recensent Hanslick ging het werk in 1885 voor een laaiend enthousiast publiek in première. Solist in Sibelius is vanavond Isabelle Faust; Thomas Dausgaard dirigeert het Zweeds Kamerorkest.

Beethoven: Violin Concerto / Faust · Haitink · Berliner Philharmoniker

Svenska Kammarorkestern Johannes Brahms Ungersk Dans (Nr1)

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Vincent Verelst / Tom Verheyden

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met vrijdag, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nieuw dit seizoen: als we een mooie voorstelling op zaterdag rechtstreeks mogen uitzenden, zullen we ook op zaterdagavond een Klara Live uitzenden. Hou onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.