Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live met o.a. Prokofiev, Beethoven en Pierre de la Rue

Klara Live met o.a. Prokofiev, Beethoven en Pierre de la RueKlassieke muziek

Dit zijn de concerten die Klara Live voor u selecteerde tijdens de week van 11 juni 2018. U hoort deze week het Belgian National Orchestra, Cappella Pratensis, Quatuor Arod en Les Talens Lyriques aan het werk.
Bertrand Chamayou

Bertrand Chamayou

Maandag 11 juni

Prokofiev en Beethoven staan centraal in dit concert van het Belgian National Orchestra. Prokofiev was een groot bewonderaar van Beethoven, en beide componisten hebben wel wat gemeen: ze combineren allebei een klassiek uiterlijk met vormelijke durf. Van Prokofiev horen we de frisse eerste en de meer tragische zesde symfonie. De jonge Franse toppianist Bertrand Chamayou is solist in het lyrische vierde pianoconcerto van Ludwig Van Beethoven. Het Belgian National Orchestra staat o.l.v. de Chinese dirigente Xian Zhang: zij was o.m. assistente van Lorin Maazel bij de New York Philharmonic en stond voor toporkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest en het London Symphony Orchestra. Dat belooft dus! ‘De componist moet het mensenleven mooier maken’, zei Sergej Prokofiev ooit. Vanavond kan u nagaan of hij daarin wat u betreft geslaagd is!
Dit concert werd opgenomen in het PSK op 27 mei jl.

Dinsdag 12 juni

Pierre de la Rue stierf in 1518, dit jaar vijfhonderd jaar geleden. Hij was kanunnik aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk, waar hij ook begraven werd. Op 8 april zong de Cappella Pratensis zijn Requiem in deze kerk, ter ere van de componist zelf als het ware. Als één van de vroegste polyfone requiems had het werk een speciale plaats in het oeuvre van de la Rue. “Maar een droeve aangelegenheid is het zeker niet, eerder iets positiefs” vertelt Stratton Bull van Cappella Pratensis. “De muziek moest de ziel van de dode verheffen en richting hemel sturen waar hij rust hoopte te vinden”. Cappella Pratensis combineert het Requiem met Gregoriaanse gezangen, de la Rue’s motet Delicta iuventutis en Josquin Desprez’ prachtige Absolve quaesumus geschreven ter ere van nog zo’n grote polyfonist, Jacob Obrecht.

Woensdag 13 juni

Het Franse Quatuor Arod - inspiratie voor de naam ‘Arod’ vonden ze in ‘De Twee Torens’ van Tolkien - is een jong kwartet dat op korte tijd de belangrijke podia veroverde. De gemiddelde leeftijd van de kwartetleden is zo’n 22 jaar, zéér jong dus, en in 2016 reeds wonnen ze de eerste prijs in de categorie strijkkwartetten op de Duitse ARD-wedstrijd. Daarna werden ze ook nog BBC New Generation Artist en ECHO Rising Star. Hun recente Mendelssohn-opname zat onlangs in onze Klara Top Tien. Een uitzonderlijk kwartet dus.
Op 8 mei ll waren ze te gast in de Gentse Handelsbeurs. Naast Beethovens strijkkwartet opus 59 nr 2 brachten ze er de mooie Langsamer Satz van Webern en het 2de strijkkwartet van Alexander von Zemlinsky, repertoire dat ze in de nabije toekomst verder willen uitdiepen.
Lees ook: Klara Live met Quatuor Arod

Donderdag 14 juni

Op dinsdag 24 april concerteerde “Les Talens Lyriques” in Bozar. Deze fantastische groep, onder leiding van Christophe Rousset, bracht Frans getint barokrepertoire van Rameau en Telemann. Van Jean-Philippe Rameau stonden hoogtepunten uit Il pastor fido en uit het opera-ballet Les fêtes de l’Hymen et de l’amour op het programma. Ook Georg Philipp Telemann vertoefde ooit in Frankrijk, en beheerste de Franse barokstijl tot in de puntjes. Zijn Ouvertures ‘La putain’ en ‘Les nations’ zijn hiervan de beste getuigen. Ook in zijn Duitstalige opera Orpheus laste hij Franstalige aria’s (airs) in. Solist op 24 april was sopraan Ann Hallenberg.
Deze opname werd gemaakt door onze collega’s van Musiq’3.

Klara Live,van maandag tot en met donderdag, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.