Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live met Quatuor Arod

Klara Live met Quatuor Arod Klassieke muziek

Op 8 mei was het Franse Quatuor Arod te gast in de Gentse Handelsbeurs. En op woensdag 13 juni kan u het resultaat beluisteren in Klara Live. Beluister nu alvast een interview met Samy Rachid, de cellist.

Arod Strijkkwartet met hondje Charlie

Dat de Gentse Handelsbeurs een neus heeft voor jong talent, wisten we al langer en wordt ook nu weer bewezen! Enkele weken geleden was het Franse Quatuor Arod er te gast. De gemiddelde leeftijd van de kwartetleden is zo’n 22 jaar, erg jong dus voor een kwartet dat musiceert op internationaal niveau. Ze leerden elkaar kennen aan het conservatorium van Parijs en vijf jaar geleden besloten ze een kwartet op te richten.

Hun harde werk èn groot talent loonde: sindsdien waren ze al BBC New Generation Artist, ECHO Rising Star en wonnen ze de eerste prijs op de prestigieuze ARD-muziekwedstrijd. In Gent brachten ze Webern, Beethoven en Zemlinsky. Het tweede Zemlinsky-kwartet is niet zo bekend en wordt weinig uitgevoerd; het dateert uit een periode die het Quatuor Arod momenteel erg interesseert: de fascinerende muziek die geschreven werd in het Wenen van de vroege 20ste eeuw, op het snijpunt van laatromantiek en de radicale vernieuwing van de tweede Weense School met Webern, Schönberg en Berg. Zemlinsky schreef zijn intense, laatromantische 2de strijkkwartet in Wenen in 1915. Het werk reflecteert zijn rusteloze geest en zijn groot lyrisch talent, met harmonieën die doen denken aan die van Gustav Mahler. De leden van het kwartet vinden deze muziek absoluut grandioos en willen ze graag aan het publiek laten horen.

Het Quatuor Arod moet zowat het enige strijkkwartet zijn dat vijf leden telt: naast de 4 musici is er ook een meereizend hondje, Charlie, dat - voorbeeldig afgericht als het is - tijdens de concerten braaf in zijn mandje in de kleedkamer blijft…

Lees ook: Klara Live met o.a. Prokofiev, Beethoven en Pierre de la Rue

Klara Live met Quatuor Arod, op woensdag 13 juni, van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app

Klara Live - interview met Samy Rachid van Quatuor Arod

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.