Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live met topmusici

Klara Live met topmusiciKlassieke muziek

Tijdens de week van 27 augustus 2018 hoort u in 'Klara Live' topmusici van alle generaties, van Rising Star Ellen Nisbeth tot Maestro Herbert Blomstedt.
Dirigent Herbert Blomstedt © Martin U.K. Lengemann

Dirigent Herbert Blomstedt

Maandag 27 augustus

Als er één componist is die blijft boeien, is het zeker Mozart. Dat vindt de 91-jarige maestro Herbert Blomstedt ook. Bijna vijftig jaar geleden debuteerde hij bij de Staatskapelle Dresden. Later werd hij er chef-dirigent en nog steeds heeft hij als eredirigent een nauwe vriendschapsband met het orkest. Vorige winter eerde de Staatskapelle Dresden de toen negentigjarige dirigent in een bijzonder Mozartconcert. Op het programma stonden twee grote concertwerken van Mozart: de Jupitersymfonie en het Pianoconcerto nr. 25, met solist Martin Helmchen. Helmchen is bekend om zijn innig pianospel en is ook een veel gevraagd kamermuzikant. Een EBU-opname van 16 december 2017.

Dinsdag 28 augustus

De Zweedse altvioliste Ellen Nisbeth mocht zich het voorbije seizoen als “Rising Star” in 21 Europese concertzalen voorstellen. Na Wenen, Londen, Barcelona, Lissabon, Hamburg, Parijs en Amsterdam meerde ze ook in Brussel aan. Maar dit concert werd opgenomen in de stad waar ze vandaan komt: Stockholm. Een sonate van Edvard Grieg brengt een Scandinavische toets maar de hoofdmoot bestaat uit zelden gespeelde stukken van Percy Grainger. Ellen Nisbeth vroeg de Zweedse componiste Katarina Leyman ook om een solostuk, het werd het mooie ‘Tales of Lost Times’. Aan de piano horen we Bengt Forsberg.

Woensdag 29 augustus

“Strauss op eigen wijze, zonder stof en vernis maar puur en poëtisch”. Dat is wat Jos van Immerseel het publiek beloofde bij aanvang van dit concert, opgenomen op 23 maart in het Concertgebouw Brugge, thuisbasis van Anima Eterna. Wie de zachte nuances en hogere tempi die Strauss noteerde respecteert, daar het juiste instrumentarium en de oorspronkelijke orkestopstelling aan toevoegt, wordt beloond met een ongeziene transparantie en een betoverend kleurspectrum. Het speelse Till Eulenspiegel en Richard Strauss’ Vier letzte Lieder werden voor dit experiment uitgekozen. Soliste is de Koreaanse sopraan Yeree Suh en Anima Eterna staat onder leiding van Jos van Immerseel.

Donderdag 30 augustus

Het Laus Polyphoniae Festival bestaat dit jaar 25 jaar. Onder het motto ‘Before and beyond 1618’ was er plaats voor velerlei soorten muziek op het Festival. Vorige week donderdag 23 augustus concerteerde het ensemble Dialogos o.l.v. Katarina Livljanic in de kerk van Amuz. Het Ensemble bracht een mooie selectie uit het Winchester Troparium. Dit 10de- en 11de-eeuwse manuscript is vooral bekend omdat het het oudste liturgische drama “Quem quaeritis” bevat. Maar Ensemble Dialogos koos voor andere werken, zowel één- als tweestemmige composities met vaak erg onbekende titels, alhoewel de psalm Beatus Vir toch al tot de canon van de muziekgeschiedenis behoort.
U kan vandaag dus luisteren naar muziek die 1000 jaar oud is….

Vrijdag 31 augustus

Vanavond in Klara Live: Beethovens Negende symfonie. Deze iconische symfonie met de beroemde Ode an die Freude blijft één van de allergrootste muzikale monumenten. Ludwig van Beethoven koos voor een spirituele insteek, een politieke boodschap van vrede en verbroedering, en vooral voor een revolutionaire muzikale aanpak met solostemmen en koor. Met dit haast metafysische werk heeft Beethoven het genre van de symfonie zo’n boost gegeven, dat de naweeën de hele negentiende eeuw voelbaar bleven. Dirigent Alain Altinoglu, muziekdirecteur van De Munt, brengt dit magnum opus van de symfonische muziek als eerste concert van de volledige cyclus van Beethovensymfonieën door De Munt in samenwerking met het Belgian National Orchestra.
Dit concert werd opgenomen op 30 juni jl. in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.