Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live met Tsaar Saltan van Nikolaj Rimski-Korsakov rechtstreeks vanuit de Munt

Klara Live met Tsaar Saltan van Nikolaj Rimski-Korsakov rechtstreeks vanuit de MuntKlassieke muziek

In de week van 24 juni krijgt u in Klara Live o.a. B'Rock, Florian Heyerick, Lorenzo Gatto, het wereldberoemde Artemiskwartet te horen. En er is een rechtstreekse uitzending vanuit de Munt: Tsaar Saltan van Nikolaj Rimski-Korsakov.
Artemis Kwartet© Felix Broede

Artemis Kwartet

Maandag 24 juni

Het Artemis strijkkwartet neemt dit seizoen afscheid van twee leden en verwelkomt dan ook twee nieuwe musici in het kwartet. Om de overgang soepel te laten verlopen werden er enkele concerten opgezet waar men zowel de oude als de nieuwe leden aan het werk kon horen. Deze concertopname werd gemaakt op 19 mei tijdens het Schwetzingen Festival in het Rococotheater van het kasteel van Schwetzingen.

Dinsdag 25 juni

Op Pinkstermaandag realiseerde Klara een opname op het Cydonia Festival van Florian Heyerick: op de affiche stonden cantates uit de 1ste helft van de 18de eeuw. Zoals gebruikelijk in Heyericks Festival werd ook dit jaar muziek van Telemann, Graupner en Bach geprogrammeerd. Er staat ook elk jaar een instrument, of instrumentengroep centraal: na de blokfluit van 2017 en de altviool van 2018 geeft 2019 een glansrol aan pauken en trompetten.

Woensdag 26 juni

Op 13 juni waren B’Rock en René Jacobs samen met sopraan Sophie Karthäuser en pianoforte-speler Christian Koch te gast in Bozar voor een avond met Mozart-aria’s en symfonieën van Franz Schubert. René Jacobs licht in een interview één en ander toe.

Donderdag 27 juni

Rechtstreeks vanuit de Munt een Russisch sprookje: de opera Tsaar Saltan van Nikolaj Rimski-Korsakov. Sylvia Broeckaert zit in de Klaraloge en vertelt u er alles over.

Vrijdag 28 juni

Goed in het oor liggende klassiekers met het Nationaal Orkest van België en violist Lorenzo Gatto. Zoltan Kodaly inspireerde zich voor zijn Dansen uit Galanta op de zigeunerband die elke zondagmiddag het stationnetje passeerde waar zijn vader stationchef was. Na deze Hongaarse dorpsklanken neemt het orkest ons mee naar Italië met het tweede vioolconcerto La Campanella van Niccolo Paganini.
De drie orkestsuites die Prokofiev selecteerde uit zijn ballet Assepoester (1945) bevatten enkele van zijn meest memorabele melodieën. Met een "Trage wals" en een “Amoroso” eindigt dit concertprogramma in een emotionele finale waarin Assepoester en haar prins walsend de avond besluiten. Deze opname werd gemaakt door onze collega's van de RTBF op 14 juni ll.

Zaterdag 29 juni

Orazio Michi Dell'Arpa was een Napolitaans componist en - zoals zijn naam al prijsgeeft - harpist. Hij trok in 1613 naar Rome om er een carrière als kapelmeester en harpist uit te bouwen en ontwikkelde er een nieuw type harp. Hij schreef niet enkel voor zijn eigen instrument maar ook zo'n honderdtal vocale stukken waarvan we er vanavond een aantal kunnen ontdekken. De Italiaanse harpiste Mara Galassi, tesamen met sopraan Monica Piccinini, brachten dit uniek repertoire in een concert in Het Weense Resonanzen Festival, begin dit jaar op 20 januari.

Klara Live, op maandag 24, dinsdag 25, woensdag 26, vrijdag 28 en zaterdag 29 juni 2019, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Scala - Tsaar Saltan van Nikolaj Rimski-Korsakov, op donderdag 27 juni 2019, telkens van 19.30 tot 23 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.