Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live met veel aandacht voor Philippe Herreweghe

Klara Live met veel aandacht voor Philippe HerrewegheKlassieke muziek

Wat hoort u in de week van 01 mei in Klara Live? We zetten het hier op een rij!
Foto van Philippe Herreweghe

Philippe Herreweghe. Foto (c) Michiel Hendryckx

Maandag 01 mei

Sir Roger Norrington drukte als geen ander zijn stempel op de uitvoering van muziek van Haydn en Beethoven. 82 is hij nu, maar zijn uitvoeringen klinken fris en levendig, zeker in de perfecte match met het Chamber Orchestra of Europe. Op het programma van dit concert staan twee Haydnsymfonieën en Beethovens derde pianoconcerto. Solist is de poëtische pianist Francesco Piemontesi. Opgenomen op 28 september 2016 tijdens het festival Settimane Musicale in Locarno.

Dinsdag 02 mei

Philippe Herreweghe wordt 70 vandaag: voor Bozar een goede reden om hem een schitterend verjaardagsconcert aan te bieden. Het programma werd samengesteld door Bozar in overleg met Ageet Zweistra, echtgenote van de dirigent. Op het podium van Bozar verwachten wij een reeks schitterende artiesten die met Herreweghe samengewerkt hebben. Klara is er live bij; Nicole Van Opstal zit voor u in de Klaraloge.

Woensdag 03 mei

Het Symfonieorkest Vlaanderen koos dit jaar de in december 2015 overleden componist Luc Brewaeys als "centrale" componist". In maart brachten zij onder leiding van Karel Deseure zijn "Along the shores of Lorn", een werk dat Luc Brewaeys destijds schreef voor het orkest. Het Symfonieorkest Vlaanderen voertheht nu opnieuw uit als eerbetoon aan de componist. De titel "Along the Shores of Lorn" verwijst naar de kustlijn van het voormalige district Lorn in West-Schotland, en naar de Oban Distillery die zich daar situeert. De muziek is echter niet beschrijvend, maar vertrekt puur van de klank zelf. Het orkest vervolledigt het programma met muziek vol natuurverwijzingen : de 6de, Pastorale, symfonie van ludwig Van Beethoven en Appalachian Spring van Aaron Copland : een ode aan de grootse en ongerepte natuur van de Appalachen. Lut Van der Eycken praat met dirigent Karel Deseure over het programma.

Donderdag 04 mei

De mooie en intelligente Josephine Brunsvick was wellicht Beethovens mysterieuze unsterbliche Geliebte. Hij gaf haar pianoles en eerde haar met enkele werken, zoals het Andante favori en de variaties op Ich denke dein. Er was echter nog een andere Josephine in Beethovens leven: Josephine von Clary-Aldringen, een zangeres en begenadigd mandolinespeelster. Voor haar schreef Beethoven de werken voor mandoline en piano. Ook Beethovens beroemde tijdgenoot Johann Nepomuk Hummel schreef een indrukwekkend werk voor deze bezetting

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.