Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live met Vlaams werk en zomerse concerten

Klara Live met Vlaams werk en zomerse concertenKlassieke muziek

In de week van 8 juli 2019 krijgt u in Klara Live Vlaams werk te horen en zomerse concerten van de Europese Radio Unie
Gustav Mahler

Gustav Mahler

Maandag 8 juli

“Almschi! Für dich leben! Für dich sterben!", schreef Gustav Mahler vertwijfeld op de partituur van zijn tiende symfonie. Mede door Alma’s affaire met architect Walter Gropius was Mahlers huwelijk in 1910 in een diepe crisis geraakt. Daardoor is de tiende symfonie Mahlers meest persoonlijke werk. Gustav Mahler stierf in 1911, nog voor zijn tiende symfonie was afgewerkt. Op basis van Mahlers gedetailleerde schetsen en uitgewerkte structuur vervolledigde musicoloog Deryck Cooke de partituur. Hoe het werk echt geklonken zou hebben, blijft een onbeantwoorde vraag. Het Antwerp Symphony Orchestra o.l.v. Markus Stenz begint het concert met een filosofische vraag. In The Unanswered Question laat Charles Ives het eeuwige vraagstuk van het bestaan stellen door de trompet. Een mooie inleiding op de existentiële muziek van Gustav Mahler. Dit concert werd opgenomen op 14 juni 2019 in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen.

Dinsdag 9 juli

Aan de voet van het bergmassief Les dents de Veisivi in het Zwitserse Val d'Hérens ligt de intieme kapel van Les Haudères. Met zijn bijzondere akoestiek is die helemaal op maat van luitist Thomas Dunford en tenor Emiliano Gonzales Toro. Ze vertolken werken die geschreven werden door, of speciaal voor, Francesco Rasi. Hij zong Orfeo in de allereerste uitvoering van l’Orfeo van Claudio Monteverdi, op 24 februari 1607 in het hertogelijk paleis van Mantua. Emiliano Gonzales Toro kruipt in zijn huid en wekt als geen ander de teksten over liefde en dood tot leven.

Woensdag 10 juli

Op 29 mei bracht het Symfonieorkest van de Munt onder de leiding van chef-dirigent Alain Altinoglu in Bozar twee symfonieën van Beethoven en de wereldcreatie van het celloconcerto "Climbing-Dancing" van Bernard Foccroulle. Solist vanavond is Sébastien Walnier, solo-cellist van het muntorkest. De opname is een realisatie van de Munt.

Donderdag 11 juli

Op deze 11de juli programmeert Klara Live een werk van de Vlaamse componist Jeroen D'hoe: zijn Chamber Symphony werd in februari van dit jaar gecreëerd door Le Concert Olympique. Op het programma van het orkest ook de 5de symfonie van Ludwig Van Beethoven, en dat is niet toevallig: dirigent Jan Caeyers is Beethovenspecialist, en D'hoe schreef zijn werk op vraag van het orkest, met de orkestklank van Beethoven als uitgangspunt.
Na het concert hoort u een pianosonate van Frank Nuyts, die dit jaar zijn 24-delige 'piano sonatas' project voltooide, en fragmenten uit de recente Fingerprints CD met werk van Johan Sluys, Wim Henderickx, Benjamin Lycke, Paul Steegmans en Marleen Dupont.

Vrijdag 12 juli

De Zweedse Radio en de Berwaldhallen in Stockholm vonden dat Clara Schumann onterecht in de schaduw van haar man belandde. Om haar oeuvre bekender te maken, organiseerden ze een Clara-Mara, een Clara-marathon, een unieke kans om haar als componiste in al haar facetten te ontdekken. In dit concert horen we een aantal liederen maar ook het bijzonder mooie pianotrio, uitstekend verdedigt door violiste Cecilia Zilliacus, Amalie Stalheim op cello en pianist David Huang.
Een opname van de Europese Radio Unie, gemaakt in november van vorig jaar.

Zaterdag 13 juli

Anna Netrebko is één van de allergrootste operadiva's van dit moment. Samen met haar man, de tenor Yusif Eyvazov, zingt ze vanavond de bekendste highlights uit opera's van Verdi en Puccini. Het droomkoppel wordt bijgestaan door de Radiophilharmonie van de NDR en het Festivalkoor. Samen besloten zij de vorige editie van het Festival van Schleswig-Holstein. Dat is met zijn 200 concerten, verspreid over de zomermaanden, zowat het grootste Duitse muziekfestival.

Een EBU-concert, opgenomen in de Musik-und Kongresshalle van Lübeck op 26 augustus 2018.

  • Klara Live, van maandag 08 tot en met zaterdag 13 juli 2019, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Kristof Lowyck / Katleen Van Bavel

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.