Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op 1 december: La Nuova Euridice

Klara Live op 1 december: La Nuova EuridiceKlassieke muziek

‘Liszts Orpheus heeft me diep geraakt: het is een van de mooiste, meest volmaakte, ja volstrekt unieke muzikale gedichten: een waar genot!’ schrijft Richard Wagner in een brief aan kunstmecenas Otto Wesendonck.
Euridice door Nathan VogelsangNathan Vogelsang

Euridice

Wanneer Franz Liszt in 1854 Glucks Orfeo ed Euridice dirigeert, besluit Liszt, betoverd door de ‘ontroerende en sublieme eenvoud’ van Glucks muziek de jubelende ouverture te vervangen door een nieuwe compositie die beter moet aansluiten bij het contemplatieve en melancholische karakter van de opera. Het resultaat is onversneden Lisztiaanse romantiek maar lyrischer en soberder dan we van hem gewend zijn. Stravinsky gaat in zijn ballet Orpheus nog een stap verder met een bijna Mozartiaans orkest. Salvatore Sciarrino kiest voor Rilkes gedicht waarin hij Euridice de hoofdrol gunt. Met een zanglijn als een obsessief herhalend parlando, bezaaid met ‘zuchtmotiefjes’, en een orkest balancerend op de grens tussen klank en stilte. De Orpheusmythe blijft componisten inspireren door de eeuwen heen, telkens opnieuw in een andere gedaante. Vanavond presenteert Opera Ballet Vlaanderen hem gezien door de ogen van Liszt, Stravinsky en Sciarrino.

Sopraan Aphrodite Patoulidou en het Symfonisch Orkest Van De Vlaamse Opera staan o.l.v. Alejo Perez.

Concertopname vanuit Opera Ballet Vlaanderen in het Gentse operahuis op 26/10/2021

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.