Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op 11 december: Gustav Mahler

Klara Live op 11 december: Gustav MahlerKlassieke muziek

Mahlers tweede symfonie ‘Auferstehung’ beluisteren is een belevenis. De hele symfonie kan gezien worden als het verhaal van Mahlers strijd met het leven zelf. De altsolo Uhrlicht ging een eigen leven leiden, en net als Beethovens Negende besluit deze magistrale symfonie met een koorfinale.
portret van Michelle DeYoung© Kristin Hoebermann

Michelle DeYoung zingt Uhrlicht in Mahlers Verrijzenissymfonie

In dit concert, opgenomen in deSingel op 8 november 2019, bundelt het Belgian National Orchestra o.l.v. chef-dirigent Hugh Wolff zijn krachten met het Octopus Ensemble en Brussels Chamber Choir. Solisten zijn de Russische sopraan Sofia Fomina en de Amerikaanse mezzo én wereldster Michelle DeYoung.
Mahler werkte zeven jaar aan de tweede symfonie en bleef aan de orkestratie vijlen tot in 1909. Zijn verhaal begint bij de dood, want het eerste deel met als titel Totenfeier begint met een groots opgezette begrafenismars. Dat deel schreef hij al in 1988 als zelfstandig stuk. Het tweede deel, een Oostenrijkse Ländler, lijkt een liefelijk-nostalgische, soms bitterzoete terugblik te zijn.
De luchtigheid van het scherzo, waarin hij zijn lied over Sint-Antonius vissenpreek citeert, verbergt Mahlers gepieker over de zinloosheid van het leven. Het speelse derde deel contrasteert met de donkere altsolo ‘Uhrlicht’ van deel vier. Arne Herman noemt het de stille climax van deze symfonie.
Mahler speelde al langer met het idee van een koorfinale, maar aarzelde lange tijd om als Beethovenimitator afgewezen te worden. Nadat hij de kracht ervan nog eens ervaren had op Hans von Bülows begrafenis, stond zijn besluit vast. De grootse finale besluit met het lied ‘Auferstehung’, waarin Mahler het koor en solisten een duidelijke boodschap laat zingen: Sterben werd’ich, um zu leben!
Het manuscript van Mahlers tweede symfonie werd in 2016 verkocht door Sotheby’s voor meer dan 5 miljoen euro.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Geertje De Ceuleneer / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.