Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op 13 november: Orpheus van Georg Philipp Telemann

Klara Live op 13 november: Orpheus van Georg Philipp Telemann Klassieke muziek

De eeuwenoude en veelbezongen bard Orpheus is momenteel bezig aan een tournée in Europa met B'Rock en een schare jonge barokoperazangers, onder leiding van René Jacobs. Wij beluisteren de opname van 21 oktober in de Antwerpse Singel van de opera Die wunderbare Beständigkeit der Liebe, oder Orpheus van Georg Philipp Telemann.
René JacobsPhilippe Matsas

René Jacobs

Vijfentwinting jaar geleden zorgde Rene Jacobs al voor de heropleving van deze weinig bekende barokopera, met een uitvoering in Innsbruck. Dat resultaat werd vastgelegd op de zilveren schijf bij HM en bekroond door de Duitse muziekpers. Nu in 2021 herwerkte Jacobs de partituur en deze versie is uitgegeven bij Bärenreiter.
In 1726 ging Telemanns opera Orpheus concertant in première in Hamburg. Het libretto was een allegaartje van delen uit een ouder Frans libretto van Michel du Boulay en uit een aantal Venetiaanse en andere Franse en Duitse tekstboeken. Vandaar dat de opera gezongen wordt in verschillende talen: een Europese opera par excellence!
Tien jaar na die première was er een scenische opvoering van Orpheus en de ondertitel van die versie laat geen twijfel bestaan over het belang van een toegevoegd personage. Want die luidt zo: De wraakzuchtige liefde van Orasia koningin-weduwe van Thracie. Orasia is in deze opera namelijk verliefd op Orpheus en doet er alles aan om haar rivale Euridice uit de weg te ruimen.

B'Rock, solisten en dirigent maken er een boeiende en aanstekelijke uitvoering van. René Jacobs vierde onlangs zijn vijfenzeventigste verjaardag. Klara wenst hem nog vele gezonde en creatieve jaren toe!

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.