Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op 14/5: Jodie Devos en Cyrille Dubois in Grétry

Klara Live op 14/5: Jodie Devos en Cyrille Dubois in GrétryKlassieke muziek

Het Muntorkest bestaat officieel 250 jaar, maar wat speelde dit orkest in zijn beginperiode, in de tweede helft van de 18de eeuw?

muziekdirecteur Alain Altinoglu

Het was de tijd waarin de opéra-comiques van Grétry immens populair waren, in Frankrijk én in Brussel, de tijd waarin in eigen land de sinfonia’s van Pieter Van Maldere gepubliceerd werden en internationaal hoge ogen gooiden, de tijd waarin de grote Weense klassieke stijl – met Mozart op kop – zich doorzette. En had de jonge Mozart op doorreis in onze contreien niet kort voordien nog op de knie van Van Maldere gezeten, toen die nog muziekdirecteur van de Munt was? Met deze drie componisten evoceren Alain Altinoglu en zijn musici de beginjaren van het Symfonieorkest van de Munt. Solisten in de aria's van Grétry zijn sopraan Jodie Devos en tenor Cyrille Dubois. Daartussen een symfonie van Pieter Van maldere gevolgd door de Jupiter symfonie van Mozart na de pauze.

Als eerbetoon aan Philippe Boesmans spelen ze bij aanvang van het concert een fragment uit Ornamented Zone, een werk uit 1995.

Dit concert werd opgenomen op 15/04/2022.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.