Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op 16 september: BBC Proms met Víkingur Ólafsson

Klara Live op 16 september: BBC Proms met Víkingur ÓlafssonKlassieke muziek

De IJslandse pianist Víkingur Ólafsson staat volop in de belangstelling, ook bij Klara. Begin september verscheen zijn nieuwe cd bij Deutsche Grammophon. Vorige maand maakte hij zijn debuut op de BBC-Proms. Samen met het Philharmonia Orchestra o.l.v. Paavo Järvi speelt hij zowel Bachs klavecimbelconcerto in f klein – als Mozarts pianoconcerto KV 491. Het Philharmonia Orchestra voegt daar twee klassiek geïnspireerde symfonieën aan toe van Prokofjev en Sjostakovitsj.
Víkingur Ólafsson aan de piano tijdens het BBC Proms concert© Mark Allan

Víkingur Ólafsson maakte op 14 augustus zijn debuut op de BBC Proms

De verwachtingen waren hoog gespannen, zeker nadat Víkingur Ólafsson tijdens de lockdown ook wereldwijd gestreamde live concerten gaf in Reykjavik. Over de druk bij grote gebeurtenissen als dit Promsconcert vertelt hij: “ik probeer het niet te beschouwen als een belangrijk debuut, maar als iets dat ik al vaak gedaan hebt. Bovendien gaan de Proms meer over communicatie en het samenzijn met een groot publiek dan over perfectie”.

Bach en Mozart
Samen met het Philharmonia Orchestra o.l.v. Paavo Järvi speelt hij zowel Bachs klavecimbelconcerto in f klein – een eerbetoon van Bach aan Vivaldi - als Mozarts pianconcerto KV 491 in c klein, een van zijn zeldzame concerto’s in mineur. Het is een vreemd gevoel, zegt de pianist, maar bij Mozarts muziek heb ik het gevoel dat de inkt nog meer net droog is, ook al is ze meer dan 230 jaar geleden geschreven. Mozart schreef het op zijn dertigste, in 1786, in dezelfde periode als zijn opera Le Nozze di Figaro.

Klassiek geïnspireerde symfonieën.
Het Philharmonia Orchestra begint het orkest met Prokofjevs klassieke symfonie, een briljante hommage van de componist aan Joseph Haydn. Het concert besluit met de negende symfonie van Dmitri Sjostokovitsj. Wat de Russisch-patriottische evenknie van Beethovens Negende had moeten worden voor de overwinning van het Rode leger op de nazi’s, werd een symfonie met bescheiden allures, een vleugje humor en met referenties aan het classicisme. Een kaakslag voor Stalin volgens sommigen, de evenknie van Prokofjevs klassieke symfonie voor anderen. Toch is deze symfonie geen walk in the park en borrelt er onder de vrolijke oppervlakte een onrustwekkende diepte.

Dit BBC Proms concert werd opgenomen op 14 augustus 2021 in de Royal Albert Hall in Londen.

Beluister hieronder het interviewfragment van pianist Víkingur Ólafsson over zijn debuut in de BBC-Proms

Pianist Víkingur Ólafsson over zijn debuut op de BBC-Proms

Beluister hieronder het interview dat Olav Grondelaers had met de pianist voor het programma Music Matters

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.