Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op 17 februari: Sol Gabetta speelt Sjostakovitsj

Klara Live op 17 februari: Sol Gabetta speelt SjostakovitsjKlassieke muziek

Ondanks de coronabeperkingen kon het Antwerp Symphony Orchestra de Argentijnse topcelliste Sol Gabetta uitnodigen voor een concert, met op het programma het eerste celloconcerto van Dmitri Sjostakovitsj, naast werk van Mahler en Beethoven. Het publiek zat niet in de zaal, maar Klara brengt het concert bij u thuis.
Sol Gabetta leunt op haar cello© Marco Borggreve

Sol Gabetta

Sol Gabetta studeerde het eerste celloconcerto van Sjostakovitsj voor het eerst op haar vijftiende. Intussen heeft ze een hele weg afgelegd en begrijpt ze het concerto op een andere manier. Het is een intens concerto, gecomponeerd voor de legendarische, energieke cellist Rostropovitsj. In haar interpretatie brengt ze niet zozeer die intensiteit en angst van Sjostakovitsj, maar zoekt ze eerder naar een balans tussen de fragiliteit en de agressiviteit van de muziek.
Na Sjostakovitsj speelt het Antwerp Symphony Orchestra de eerste symfonie van Ludwig van Beethoven. Van bij de eerste noten verrast Beethoven het publiek. De symfonie, hoewel vaak idyllisch en vriendelijk, stuit meteen tegen de grenzen van het 18e-eeuws classicisme. Het concert begint met het romantische Blumine van Gustav Mahler.

Dit concert werd opgenomen op 22 januari 2021 in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.