Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op 17/12: pianist Kirill Gerstein

Klara Live op 17/12: pianist Kirill Gerstein Klassieke muziek

De Russisch-Amerikaanse pianist Kirill Gerstein was altijd al nieuwsgierig. Hij ontdekte jazz door de platencollectie van zijn ouders en toen hij op z'n veertiende toevallig vibrafonist Gary Burton ontmoette in St-Petersburg nodigde die hem uit om jazz piano te studeren aan het Boston Berklee College of Music.
Kirill Gerstein(c) Marco Borggreve

Kirill Gerstein

 Later keerde hij terug naar de klassieke piano maar zijn repertoirekeuzes weerspiegelen zijn open geest. Eerst op het programma staan de melancholische volksmelodieën van de Armeense componist Komitas. Het is niet ondenkbaar dat Debussy ze hoorde op een concert van de Armeense pianiste Shushanik Babayan in Parijs. Van hem speelt Gerstein vier stukken die hij tijdens WO I op het einde van zijn leven schreef, om geld in te zamelen voor gewonde soldaten of om de steenkoolhandelaar te bedanken. In de Preludes van Vítezslava Kaprálová schemeren zowel Debussy's harmonieën door als volksmotieven zoals bij Janacek. Na zijn Piano Sonata 1.X.1905 volgt nog het korte Vers la flamme van Alexander Skrjabin.

Kirill Gerstein speelde dit recital op 4 oktober in Wigmore Hall, Londen.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.