Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op 2 april: Arvo Pärt en Raoul De Smet

Klara Live op 2 april: Arvo Pärt en Raoul De SmetKlassieke muziek

Klara Live stelt u vandaag muziek voor van twee 85-jarige componisten, elk met een eigen stijl: het meditatieve Stabat Mater van Arvo Pärt, de componist die bovenaan de Klara Top 100 prijkte, en het expressieve Ecce Homo van Raoul De Smet.
tekening Letterenhuis Antwerpen

Felix Timmermans, Statie van de Kruisweg

Geen enkel thema inspireerde componisten meer dan de Goede Week, met passies, Stabat Maters, lamentaties en veel andere muziek, van Desprez tot Pärt. Maar ook generatiegenoten kunnen meditatie rond het menselijk lijden op heel uiteenlopende manieren benaderen.


Arvo Pärt schreef zijn Stabat Mater in 1985 ter nagedachtenis van Alban Berg. In 2008 maakte hij er een versie van voor driestemmig gemengd koor en strijkorkest. Het is deze versie die het Chor des Bayerischen Rundfunks en het Münchner Rundfunkorchester brachten op een concert in Munchen ter ere van Arvo Pärts 85e verjaardag vorig najaar. Als een monnik beperkt Pärt zich met zijn kenmerkende ‘tintinnabulistijl’ tot een archaïsch eenvoudige melodie en schijnbaar eenvoudig gebruik van drieklanken. Het ritme is geïnspireerd op een vertraagde psalmodie uit eeuwenoude gebeden. Dat alles maakt Pärts muziek tot een meditatieve beleving.


Een mooi contrast hiermee vormt Ecce Homo – Mens van Smarten van componist Raoul De Smet. In een heel gebald en expressief werk uit 2004 verklankt hij niet alleen de kruisweg van Christus, maar ook de lijdensweg van de mensheid vandaag. De 14 staties verbindt hij met zeer hedendaagse thema’s zoals rassenhaat, kindermishandeling en terreur, op teksten van Dirk Blockeel. Raoul De Smet kiest voor realisme en wil de harde werkelijkheid verklanken, maar ook troost en bezinning een plaats geven. Raoul De Smet wordt dit najaar 85. Dit is een concertopname uit 2019 met de Ghent Singers en M-Ensemble o.l.v. Pascale Van Os.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.