Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op 20 december: Clara op Klara

Klara Live op 20 december: Clara op KlaraKlassieke muziek

In deze Klara Live staat werk van Clara Schumann-Wieck centraal, samen met vioolsonates van Brahms en Beethoven. Een niet te missen recital door Janine Jansen en Denis Kozhukhin.
Janine Jansen met vioolboog(c) Marco Borggreve

Janine Jansen: grote klasse

De Nederlandse violiste Janine Jansen behoort tot de absolute wereldtop. Ze werkt samen met de belangrijkste orkesten, werd heel vaak bekroond en heeft een grote passie voor kamermuziek.

Op het Festival van Verbier, waar elke zomer het kruim van de internationale muzikanten speelt, gaf Janine Jansen een recital met pianist Denis Kozhukhin. Die maakte sinds hij de Koningin Elisabethwedstrijd 2010 won ook een mooie carrière, en deelt de passie voor kamermuziek met Janine Jansen.

In dit concertprogramma combineert Jansen de Drie Romances van Clara Schumann-Wieck met de derde vioolsonate van Brahms, een van Clara's lievelingswerken. Beginnen doen ze met Beethovens zevende vioolsonate.

Die zevende sonate, Beethovens opus 30/2, werd gepubliceerd als 'sonate voor pianoforte met begeleiding van viool'. Beethoven geeft de sonates veel meer gewicht mee dan sommige salonstukjes van zijn tijd en wil ze dezelfde spirituele zoektocht meegeven dan zijn symfonische muziek.

Clara Schumann componeerde de Drie Romances in 1853 en droeg ze op aan de legendarische violist Joseph Joachim. Clara, die een uitzonderlijke pianovirtuoze was, maakte een tournee met Joseph Joachim waarop ze het werk met veel succes vertolkten. Na het overlijden van haar man Robert besteedde ze haar tijd aan musiceren als concertpianiste en aan het promoten van de composities van haar man. Ze stierf 40 jaar na hem, op haar zesenzeventigste. Jammer dat ze al die tijd niet of nauwelijks meer componeerde...

Johannes Brahms schreef zijn vioolsonates ook voor Joseph Joachim. Zijn sonates zijn een 'grand cru' binnen de romantische vioolsonates. Brahms was een intieme vriend van het echtpaar Schumann. 

Na het concert hoort u tot 22u uitsluitend muziek van vrouwelijke componisten.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.