Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op 20 juli met Brahms en Ysaÿe

Klara Live op 20 juli met Brahms en YsaÿeKlassieke muziek

Klara Live staat in het teken van de dag van nationale rouw. Schoonheid en troost, dat is wat muziek kan bieden. Als er één werk van troost is, dan wel het requiem van Brahms. Componist en violist Eugène Ysaÿe, afkomstig uit Luik, droeg zijn Poème élégiaque op aan Gabriel Fauré. Klara Live brengt het vanavond in een uitvoering door Tatiana Samouil en het Orchestre Philharmonique de Liège, als eerbetoon aan de getroffen 'Cité Ardente' en alle andere slachtoffers.
(c) Koninklijke Bibliotheek van België

Luikenaar Eugène Ysaÿe: uitzonderlijk violist en componist van het Poème élégiaque

Liever dan een strenge liturgische dodenmis in het Latijn schreef Brahms troostende en hoopvolle muziek voor de nabestaanden. Hij noemde het zelf 'ein menschliches Requiem'. Aanleiding voor de compositie was de ontreddering van Johannes Brahms na de zelfmoordpoging en in 1856 ook het overlijden van zijn goede vriend en mentor Robert Schumann.

Het overlijden van zijn moeder in 1865 zou Brahms ertoe aanzetten zijn Requiem eindelijk af te werken. Hij maakte daarvoor een zeer persoonlijke keuze van Duitstalige Bijbelcitaten met een overwegend meditatief karakter, al zijn er ook dramatische climaxen in verwerkt.

De zeven delen van Ein deutsches Requiem gaan over de vergankelijkheid van de mens, pijn en vreugde, maar nog meer over vrede en vertroosting. Klara Live brengt een live opname met het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam en het Nederlands Radiokoor o.l.v. Mariss Jansons.

De Luikenaar Eugène Ysaÿe (1858–1931) was een vioolvirtuoos met een buitengewone carrière. Componisten als Franck en Debussy droegen werken aan hem op. Als componist droeg hij zijn Poème élégiaque op aan Gabriel Fauré. Klara Live brengt het vanavond in een uitvoering door Tatiana Samouil en het Orchestre Philharmonique de Liège, als eerbetoon aan de getroffen 'Cité Ardente' en aan alle slachtoffers.

Piet Swerts kiest voor totale verstilling in de Elegia uit zijn klarinetkwintet.

Componist Felix Mendelssohn, componist van de week in Klara Live, doorweeft het programma met muziek die streelt en balsemt.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Geertje De Ceuleneer / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.