Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op 20/1: Pavel Kolesnikov met Schubert, Franck en Hahn

Klara Live op 20/1: Pavel Kolesnikov met Schubert, Franck en HahnKlassieke muziek

Vertrekpunt was Schuberts Sonate in G, die hij in oktober 1826 schreef, toen hij al ziek was en gepijnigd door doodsgedachten en vlagen van melancholie.
pianist Pavel Kolesnikov(c) Eva Vermandel

Pavel Kolesnikov

Het idee voor wat daaraan toegevoegd kon worden, kwam tijdens de eerste lockdown in de lente van 2020, vertelt Pavel Kolesnikov: ‘Ik realiseerde me toen dat Franz Schuberts Sonate in G voor mij de ultieme Proustmuziek was. Om überhaupt iets om handen te hebben in die vreemde, lege maanden begon ik dan maar te verkennen waar de sonate mij zou brengen.’ Geleidelijk kreeg het programma vorm, via vrije associaties. Kolesnikov verzamelde een boeketje composities die hem op de een of andere manier aan Marcel Proust deden denken: werk van César Franck, Gabriel Fauré en Reynaldo Hahn: niet toevallig componisten waar Proust zelf ook naar luisterde. Ertussen weeft Kolesnikov enkele klavecimbelwerken van de 18e eeuwse Louis Couperin waarin hij diezelfde vertragende tijd en intensiteit vervat in details terugvindt.

Dit recital werd opgenomen in de kamermuziekzaal van het Brugse Concertgebouw op zondag 19/12/21.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.