Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op 22 januari: Inauguratieconcert Cristian Măcelaru

Klara Live op 22 januari: Inauguratieconcert Cristian Măcelaru Klassieke muziek

Cristian Măcelaru is de nieuwe muziekdirecteur van het Orchestre National de France. Klara Live brengt zijn inauguratieconcert, dat hij dirigeerde op 24 september 2020 in Parijs. Solist is pianist Benjamin Grosvenor.
portret van dirigent Cristian Măcelaru

Cristian Măcelaru

Cristian Măcelaru - geboren in Roemenië - kreeg een groot deel van zijn opleiding viool en orkestdirectie in de Verenigde Staten. Zijn doorbraak kwam er in 2012, toen hij Pierre Boulez verving bij het Chicago Symphony Orchestra. Hij is vooral aan het werk bij de grote Amerikaanse orkesten, maar is ook chef-dirigent van het orkest van de WDR en is vaak te gast bij de bekendste Europese orkesten.

De Britse pianist Benjamin Grosvenor, artist in residence van Radio France, is solist in het tweede pianoconcerto van Sergej Rachmaninov.

Het Orchestre National de France heeft als missie het promoten van Franse muziek en weeft rond Rachmaninov dan ook een Frans programma. Dit concert start met het korte symfonische gedicht van Prélude à l’Après-midi d’un faune (1894) van Claude Debussy, geïnspireerd op een gedicht van Stéphane Mallarmé en vooral bekend sinds de Nijinski er in 1912 een veelbesproken ballet op danste. Ook nu nog is het een betoverend stuk en de droom van elke fluitist. 
Het concert besluit met de tweede symfonie van Camille Saint-Saëns. Die was als oudere man bepaald geen aanhanger van de moderne muziek van Debussy. Maar deze symfonie dateert al van 1859, nog voor Debussy’s geboorte, toen Saint-Saëns 24 was . Ze is geïnspireerd op meesters als Haydn en de jonge Beethoven.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.