Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Twintigers: Bekijk het concert van Diede Verpoest

De Twintigers: Bekijk het concert van Diede VerpoestKlassieke muziek

Twintiger Diede Verpoest is een bijzonder actieve violist en altviolist en een kamermuzikant in hart en nieren. Voor het concert van De Twintigers in Studio Toots wil hij zich voorstellen als lid van het Karski Kwartet. In een interview met Nicole Van Opstal praat Diede Verpoest over het belang van kamermuziek, communicatie en engagement.
c NN

Diede Verpoest

Bekijk het concert vanaf 24/06 om 20u op VRT NU

In 2019 viel Diede Verpoest samen met pianist Claus Vermeulen al in de prijzen van de wedstrijd Supernova. Tegelijk maakt hij deel uit van het vernieuwende ensemble Tmesis en van het St. George Quintet.
In het Karski Kwartet is Diede Verpoest altviolist. Het is niet zomaar een strijkkwartet, want het internationaal samengestelde ensemble is Artist in Residence aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo, waar de musici samenwerken met leden van de beroemdste kwartetten van dit moment: het Artemis Quartet, Jeruzalem Quartet en het Belcea Quartet. Om daar toegelaten te worden, moet je al aardig wat in je mars hebben.
In het Karski Kwartet musiceert Diede Verpoest samen met violistes Kaja Nowak en Natalia Kotarba en met celliste Julia Kotarba.

(c) Martha C. Soult
Karski Kwartet

Het concert van het Karski Kwartet is dan ook een voltreffer. In hun mooi samengestelde programma spelen de vier musici het strijkkwartet van Claude Debussy, het Intermezzo uit het strijkkwartet in a klein van Mendelssohn, naast de Langsamer Satz van Anton von Webern. Besluiten doen ze met een heerlijk wervelende bewerking van de traditional Waltzing Matilda.
Daarin komt alles samen: hun extreme focus, maar ook het onnoemelijke spelplezier. De leden van het Karski Kwartet zijn allemaal geboeid door volksmuziek, en sommigen onder hen – onder wie ook Diede Verpoest – spelen actief in folkgroepen. Dat is enorm belangrijk om de band met het spontane musiceren en improviseren levendig te houden. Geniet vooral van hun concert.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.