Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op 3 december: Een Russische hommage

Klara Live op 3 december: Een Russische hommageKlassieke muziek

In deze Klara Live brengen drie Russische componisten een hommage aan hun grote klassieke voorbeelden. Ontdek hoe Sjostakovitsj, Prokofjev en Stravinski zich elk op hun manier laten inspireren door het verleden. Pianist Daniil Trifonov en het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks o.l.v. Gustavo Gimeno brengen hun muziek tot leven. En hoe!
handen van pianist Daniil Trifonov(c) BRSO

Daniil Trifonov speelt het pianoconcerto nr. 1 van Dmitri Sjostakovitsj: een vrolijk feest.

Dmitri Sjostakovitsj knipoogt in zijn eerste pianoconcerto (1933) naar Haydn en Beethoven. De combinatie van pianosolo met trompet is een prachtige vondst. Vaak klinkt de muziek humoristisch of sarcastisch, maar in de middendelen ook zeer melodisch en dromerig. In het laatste deel parodieert Sjostakovitsj Beethoven’s Rondo a Capriccio. Solist is de Russische toppianist Daniil Trifonov, geflankeerd door trompettist Martin Angerer. Dirigent Gustavo Gimeno, zelf slagwerker van opleiding, houdt bijzonder veel van dit percussieve en vrolijke concerto.

Wat zou Haydn hebben geschreven als hij 100 jaar langer had geleefd? De jonge Sergej Prokofjev doet het experiment en brengt met de humor en klassieke vormen in zijn eerste symfonie, bijgenaamd ‘de klassieke’, een ode aan Haydn. 

In zijn ballet Appolon Mussagète, geschreven voor choreograaf George Balanchine in 1927-28, schrapt Igor Stravinsky een uitgebreid plot. Wat overblijft is het gegeven van Apollo en zijn drie muzen als basis voor een abstracte meditatie van klassieke thema's, figuren en dansen, ‘maar dan wel van een bovenaardse schoonheid’, aldus Diaghilev.

Een concert met Daniil Trifonov en het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks o.l.v. gastdirigent Gustavo Gimeno, opgenomen in Munchen op 22 januari 2021.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.