Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op 4/12: Ghislieri Consort met het requiem van Jommelli

Klara Live op 4/12: Ghislieri Consort met het requiem van Jommelli Klassieke muziek

Acht dagen kreeg Niccolò Jommelli om zijn requiem te schrijven, maar op de begrafenis van Maria Augusta von Thurn und Taxis, die haar kindertijd in Brussel doorbracht, klonk een partituur die toehoorders verblufte en pas in 1791 door Mozarts versie werd onttroond.
(c) Agostino

Giulio Prandi en het Ghislieri Choir and Orchestra

Meer dan tachtig handgeschreven kopieën en diverse gedrukte edities in Europese en zelfs Amerikaanse bibliotheken tonen aan dat het Requiem van Jommelli wijdverspreid op grote bewondering kon rekenen. Enkele manuscripten vertalen de tekst zelfs in het Duits om hem voor een protestantse mis bruikbaar te maken. En die faam gold ook nog in de negentiende eeuw: François-Joseph Fétis rekende Jommelli’s requiem nog tot de "modèles de beautés réelles en leur genre". Giulio Prandi en zijn Ghislieri Koor en Orkest brengen het met vier uitstekende solisten en veel geestdrift. Ze paren het aan Mozarts Vesperae solennes de confessore, een topstuk uit de periode dat hij in Salzburg werkt. De keuze van de psalmteksten wijzen erop dat deze vespers op een zondag bij zonsondergang moeten zijn opgevoerd in de Dom van Salzburg. "Himmlisch schön" vond Constanze Weber, Mozarts vrouw, ze en dat zijn ze ook nu nog.

Dit concert werd opgenomen in deSingel op 20 november 2021

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.