Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op 6 augustus: Start van het MA Festival Brugge

Klara Live op 6 augustus: Start van het MA Festival BruggeKlassieke muziek

Klara Live viert op 6 augustus mee de start van de 58e editie van het MA Festival. In dit tweede coronajaar is het festivalthema Mind & Body bijzonder raak gekozen. Vanuit het Concertgebouw Brugge zendt Klara Live een inleidend programma uit met een bijzondere inkijk in het festivalthema en het programma. Aansluitend klinkt het openingsconcert met het ensemble Vox Luminis. Op het programma staat La Rappresentatione di anima e di corpo van Emilio de' Cavalieri, een geestelijke opera uit 1600.
titelblad partituur

Rappresentatione di anima e di corpo: de eerste opera? Op 6 augsutus rechtstreeks in Klara Live

Inkijk in het MA Festival: vrijdag 6 augustus 18-20u (rechtstreeks)

In een inleidend programma praat Nicole Van Opstal met Tomas Bisschop en Lalina Goddard, artistiek directeur en dramaturge van het festival over het thema en het programma van het MA Festival. Hanna Vandenbussche, filosofe en atlete, geeft haar kijk op Mind & Body en fileert de brieven van Elisabeth Van Bohemen aan Descartes over de Passies van de Ziel. Professor psychologie Paul Verhaeghe besteedde in zijn boeken veel aandacht aan Mind & Body. Ook vanuit zijn praktijk weet hij dat het thema lichaam en geest - hou oud ook - actueler is dan ooit.
Sopraan Annelies Van Gramberen zorgt voor live muziek, samen met pianist Wouter Deltour en gitarist Sim Van Thienen.

Rechtstreeks vanuit de Kamermuziekzaal van het Concertgebouw Brugge op Klara, de Klara app en klara.be.

Openingsconcert MA Festival: vrijdag 6 augustus 20u (rechtstreeks)

Ensemble Vox Luminis opent deze 58e editie van het MA Festival met La rappresentatione di anima e di corpo (letterlijk: de voorstelling van ziel en lichaam), misschien wel de allereerste opera uit onze geschiedenis. Voert de ziel ons naar het deugdzame, dan laat het lichaam zich vaak verlokken tot het zondige.
Wij kennen vooral L’Orfeo van Monteverdi (1607) als oudst bewaarde opera, maar in 1600 verschenen al drie opera’s in druk. Componist Emilio de’ Cavalieri beweerde dat hij de uitvinder van de opera was, al is zijn werk een ‘geestelijke opera’ die het deugdelijke leven volgens de Rooms-katholieke leer verheerlijkt. Hoe dan ook: Cavalieri’s Rappresentatione, met haar verstrengeling van dans, drama en muziek, is een heerlijke voorstelling in drie bedrijven.
In een allegorische dialoog ruziën Lichaam (Corpo) en Ziel (Anima) over wat goed en kwaad is. Bezingt Anima met engelachtige klanken het eeuwige hiernamaals, dan laat Corpo zich maar al te graag verleiden door het wereldlijke Piacere. Met de vredige muziek van Intellect en Raad gidst het internationaal geprezen ensemble Vox Luminis Lichaam en Ziel weg van het verderf en op naar de hemel. 

Rechtstreeks vanuit de Concertzaal van het Concertgebouw Brugge op Klara, de Klara app en klara.be.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Geertje De Ceuleneer / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.