Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op 6/1: Mahlers 1e door het Symfonie orkest van De Munt

Klara Live op 6/1: Mahlers 1e door het Symfonie orkest van De MuntKlassieke muziek

In 1931 schreef August De Boeck zijn Nocturne: een zoete nachtdroom in lieflijke, laatromantische sferen. De Boeck vormde samen met Paul Gilson, Lodewijk Mortelmans en Joseph Ryelandt een opmerkelijke generatie getalenteerde Vlaamse componisten.
muziekdirecteur Alain Altinoglu

Alain Altinoglu

Elk op hun manier zochten ze, in meer of mindere mate, naar nieuwe klankwerelden om het laatromantisch idioom te verrijken. De Boeck vond inspiratie voor een kleurrijke orkestratie bij de Russische componisten en dankzij Gilsons goede contacten met zijn Russische collega’s leerde hij Nicolaj Rimski-Korsakov ook persoonlijk kennen tijdens een van zijn Brusselse bezoeken. Daarnaast herkennen we ook Franse invloeden, van César Franck tot een Debussyaans impressionisme.

Alban Bergs Vioolconcerto mag dan nauwelijks vier jaar jonger zijn, de twee behoren tot totaal andere werelden. Bergs breuk met de tonale muziektaal leidt tot een baanbrekend maar ongekend expressief concerto. Solist is sterviolist Renaud Capuçon. Als verzoener tussen late romantiek en modernisme sluit het Symfonie Orkest van De Munt o.l.v. Alain Altinoglu af met Gustav Mahlers Eerste symfonie.

Dit concert werd opgenomen op 28 november 2021 in Bozar.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.