Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op 7 oktober: Fauré en zijn dichters

Klara Live op 7 oktober: Fauré en zijn dichtersKlassieke muziek

Marc Mauillon is een bijzonder veelzijdige zanger. Niet alleen qua tessituur – hij noemt zich tenor-bariton - maar ook qua repertoire. Mauillon zingt zowel De Machaut, Monteverdi als romantische meesters. In de stemmige concertzaal Amuz geeft hij samen met pianiste Anne Le Bozec een recital met uitsluitend liederen van Gabriel Fauré. Klara Live zendt dit intieme en poëtische concert rechtstreeks uit.
portret van Marc Mauillon en Anne Le Bozec(c) AMUZ

Marc Mauillon en Anne Le Bozec: live vanuit Amuz op 7 oktober

Gabriel Fauré (1845-1924) is een beetje een ondergewaardeerde componist, weggezet als traditionalist en saloncomponist. Dat is een grove vereenvoudiging en onderschatting van zijn muziek. Fauré schreef ook veel meer dan een requiem. Zijn kamermuziek en orkestmuziek zijn te weinig bekend. Naast een aantal liedcycli als Mélodies de Venise en La Bonne Chanson op. 61, beide op tekst van Paul Verlaine, schreef hij ook losse liederen en drie verzamelbundels, alles samen meer dan 100 liederen.

Gabriel Fauré hield van poëzie en koos voor Franse dichters van zijn tijd, gaande van Victor Hugo, over Paul Verlaine, maar ook voor ons minder bekende auteurs als Armand Silvestre. Voor Fauré zijn woord en muziek één, en zijn het de woorden die hem inspireren tot de muziek. 

Niet alle liederen – in het Frans noemt men ze ‘mélodies’ - hoeven gekunsteld te zijn. Meer nog, Fauré gebruikt zelf graag de term ‘chanson’. Dat natuurlijke aspect van ‘chansonnier’ willen Marc Mauillon en Anne Le Bozec, die al vijftien jaar een duo vormen, graag benadrukken. Zij bouwen het recital chronologisch op en kiezen hiervoor liederen gaande van Fauré’s allereerste werk uit 1861 tot zijn opus 94 uit 1906, met de titel ‘Chanson’.

Na het concert praat Klara Live-presentatrice Nicole Van Opstal nog na met Marc Mauillon.
 

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.