Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op dinsdag 17 november met Brussels Philharmonic

Klara Live op dinsdag 17 november met Brussels PhilharmonicKlassieke muziek

In dit concert met het Brussels Philharmonic staan maar liefst twee topviolisten op het podium: Nikolaj Szeps-Znaider, winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd 1997, maakt een carrièreswitch als dirigent en Marc Bouchkov, laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd 2012 is solist in Mendelssohns zonovergoten vioolconcerto.
bloemen voor Brussels Philharmonic© Wouter Van Vaerenbergh

Brussels Philharmonic brengt Mendelssohn en Schumann in Klara Live van 17 november

Robert Schumann noemde Felix Mendelssohn ‘de Mozart van de 19e eeuw’. Mendelssohn was inderdaad een uitzonderlijk wonderkind, die als tiener al prachtige werken barstensvol levensvreugde schreef. Zijn vioolconcerto in e klein voltooide hij pas in 1844 op zijn vijfendertigste, drie jaar voor zijn dood. Het is nog steeds een van de meest populaire vioolconcerto’s, met heerlijk melodieuze dialogen tussen solist en orkest gecombineerd met sprankelende virtuositeit.
Mendelssohn was ook de bevlogen dirigent van het Gewandhausorchester in Leipzig, die zijn vriend Robert Schumann steunde door in 1846 de première van zijn tweede symfonie te dirigeren.
Terwijl Mendelssohn de vruchten van een gelukkige en intellectueel gestimuleerde jeugd plukte, had Schumann voortdurend af te rekenen met zijn demonen. Over zijn tweede symfonie, gecomponeerd in een periode van herstel na een zware zenuwinzinking schreef hij : ‘Het is muziek van licht en schemer, van zonneschijn en schaduw’. Toch komt de muziek lieflijk, transparant en vaak zelfs uitbundig over.

Dit concert met Brussels Philharmonic o.l.v. Nikolaj Szeps-Znaider en solist Marc Bouchkov werd opgenomen op 17 oktober 2020 in Flagey.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.