Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op dinsdag 6 april: Stravinsky in Brussel

Klara Live op dinsdag 6 april: Stravinsky in BrusselKlassieke muziek

Op 29 mei 1952 dirigeerde Igor Stravinsky in Brussel koor en orkest van het NIR, de voorloper van de VRT, in zijn 'Oedipus Rex'.
Concertaankondiging 1952

Concertaankondiging 1952

Solisten waren Peter Pears, Mia Greeve, Tony Van Der Heyden, Maurice De Groote, Bernard De Pauw en Noël Pirotte.
Dat Stravinsky in Brussel was, was helemaal niet zo uitzonderlijk: hij kwam graag en regelmatig naar hier en was altijd opgetogen over de kwaliteit van de uitvoeringen van zijn muziek. Dankzij musicoloog en muziekdirecteur van de radio Paul Collaer was eigentijdse muziek toen een constante in het repertoire van het radio-orkest, en Stravinsky stond helemaal bovenaan de lijst.
Oedipus Rex is een 'opera-oratorium' - zo omschreef Stravinsky het werk - naar Sophocles, op een libretto van Jean Cocteau.

Er is een franstalige ‘verteller’ en alle gezongen fragmenten zijn in het latijn. Stravinsky koos voor latijn om een zekere afstand te creëren en om het rituele aspect van het geheel kracht bij te zetten. Het is een statisch ‘drama’, maar de muziek is zeer krachtig.
Destijds maakte de radio een opname van dit buitengewone concert. In Klara Live dinsdag 6 april te beluisteren om 20.00 u.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Stravinsky

50 jaar geleden, op 6 april 1971, overleed een van de belangrijkste, meest veelzijdige componisten van de 20ste eeuw: Igor Stravinsky.
Klara zet de fascinerende Russische componist in de schijnwerpers, met een programma aan de grootmeester gewijd. Klara Live zendt elke avond een uitzonderlijk opname uit het uitgebreide VRT-archief uit en op zaterdag 10 april Stravinsky's opera The Rake's Progress. 

Presentatie: Mark Janssens - Werner Trio - Geertje De Ceuleneer - Sylvia Broeckaert
Muziek: Bart Tijskens - Greet Van 't Veld - Birgit Van Cleemput - Sylvia Broeckaert

Van dinsdag 6 april tot en met donderdag 8 april, telkens van 14 tot 17u en in Klara Live van 20 tot 22u.
Op zaterdag 10 april 2021 van 14 tot 18u en van 20 tot middernacht.
Op Klara, klara.be en de Klara-app.