Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op dinsdag 9 november

Klara Live op dinsdag 9 novemberBlijf verwonderd!

Onder de titel "The Ligeti's" en "Van San Francisco naar Burkina Faso" opent het Ars Musica festival zijn nieuwe editie 2021-2022. Met muziek van vader György Ligeti en zoon Lukas brengt Brussels Philharmonic een uitzonderlijk klankpalet vanavond. "Lontano" en "San Francisco Polyphony" van György worden gevolgd door een "Suite" van Lukas Ligeti. In deze Suite wordt ons Brussels orkest bijgestaan door een ensemble van Afrikaanse muzikanten (Burkina Faso) die electronics toevoegen. Spannend!
foto van Burkina Electrichttps://www.bing.com/images/search?q=burkina+electric&qpvt=brukina+electric&tsc=ImageHoverTitle&form=IGRE&first=1

Burkina Electric

In de editie 21-22 van Ars Musica staat de menselijke stem centraal. In het openingsconcert van vanavond is die menselijke stem eerder afwezig, hetzij mogelijk als een vooraf opgenomen electronic-partij. Dit concert concentreert zich op werk van vader en zoon Ligeti.

In 'Lontano' (1967) van György Ligeti, opent Brussels Philharmonic o.l.v. Ilan Volkov, met een lange "as". Deze toon moet in de 4 fluiten, in de 4 klarinetten en in de 3 fagotten aangezet worden met een pppp, om even later uit te monden via een decrescendo in een morando. Hoé zacht moet je kunnen spelen?? De celli spelen de 'as' ook in pppp, tenuto en senza vibrato. In dit werk klinkt de muziek erg statisch, de tijd lijkt stil te staan. Vaak moeten de instrumenten 'unmerklich einsetzen', je moet nauwelijks opmerken dat er een stem bijkomt. Met dit soort micropolyfonie, het in elkaar versmelten van muzikale lijnen bouwt Ligeti de textuur op. Het werk van Ligeti is werkelijk aartsmoeilijk om te spelen. Maar Brussels Philharmonic schrikt hier absoluut niet voor terug. Zo vind je in de partituur nog een passage waarbij de tuba een Des (in het laagste octaaf) moet spelen, in een dubbele piano. Ligeti noteert: 'tenuto, sehr gleichmässich, keinesfalls Oktave höher spielen'. Deze noot moet meer dan 5 maten aangehouden worden om dan uit te sterven in een morendo. De trombonisten moeten een noot 'halten solange die Luft ausreicht, und dan morendo' .....

'San Francisco Polyphony' is een werk uit 1974. Ligeti verwijdert zich hier ver van de micropolyfonie en streeft naar een grotere transparantie.

Na György komt het werk van zijn zoon Lukas. Lukas Ligeti (56j ) is niet alleen componist, maar speelt drums en elektronica. Hij woont in Zuid-Californië en Zuid-Afrika en heeft mee Burkina Electric -de groep die vanavond meespeelt- opgericht. Lukas krijgt opdrachten en speelt op festivals in de hele wereld! Aan deze Suite, oorspronkelijk (2017) 4 delen, voegde hij speciaal voor deze feestelijke opening van Ars Musica een extra deel toe. Lukas smeedt een band tussen Afrikaanse muziek en een symfonisch orkest; in de partituur staat alvast een tam-tam genoteerd. Onder de indicatie "voice" lezen we 'electronic', maar misschien wordt er toch nog gezongen tijdens dit werk? Dan zal het sowieso zonder tekst zijn, want die staat niet genoteerd. Bij de start van de electronics lezen we 'no coordination with the orchestra'. Aleatorisch dus. Wat zou Lukas' vader trots zijn op hem, mocht hij dit nog kunnen horen! Allerhande verrassingen dus, helemaal zoals u dat van Ars Musica kan verwachten!

 

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.