Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op donderdag 8 april: L'Histoire du soldat

Klara Live op donderdag 8 april: L'Histoire du soldatKlassieke muziek

Een unieke opname uit het VRT-archief met Jan Decleir, Julien Schoenaerts en Jef Burm. Igor Stravinsky schreef L'Histoire du soldat in volle oorlogsperiode : om praktisch/financiële redenen was de bezetting bijgevolg klein.
L'Histoire du soldat©VRT rr

L'Histoire du soldat

Het gezelschap bestond uit een spreker, twee acteurs, een danseres en een kamerensemble van zeven musici. L'Histoire du soldat vertelt het verhaal van een soldaat die zijn viool verkoopt aan de duivel in ruil voor een magisch boek dat hem rijkdom belooft.

Martinus Nijhoff vertaalde het libretto in 1930 in het Nederlands, wat helemaal strookte met de opvatting van Stravinsky die vond dat L'Histoire du soldat aangepast moest worden aan regionale omstandigheden. In het VRT-archief vonden we een opname uit 1971 die deze vertaling gebruikt: verteller is Julien Schoenaerts, de soldaat Jan Decleir en de duivel Jef Burm. Het Kamerorkest van de VRT staat onder leiding van Leonce Gras.

Klara Live, donderdag 8 april om 20.00 u

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Stravinsky

50 jaar geleden, op 6 april 1971, overleed een van de belangrijkste, meest veelzijdige componisten van de 20ste eeuw: Igor Stravinsky.
Klara zet de fascinerende Russische componist in de schijnwerpers, met een programma aan de grootmeester gewijd. Klara Live zendt elke avond een uitzonderlijk opname uit het uitgebreide VRT-archief uit en op zaterdag 10 april Stravinsky's opera The Rake's Progress. 

Presentatie: Mark Janssens - Werner Trio - Geertje De Ceuleneer - Sylvia Broeckaert
Muziek: Bart Tijskens - Greet Van 't Veld - Birgit Van Cleemput - Sylvia Broeckaert

Van dinsdag 6 april tot en met donderdag 8 april, telkens van 14 tot 17u en in Klara Live van 20 tot 22u.
Op zaterdag 10 april 2021 van 14 tot 18u en van 20 tot middernacht.
Op Klara, klara.be en de Klara-app.