Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op het MA Festival

Klara Live op het MA Festival Klassieke muziek

Het MA Festival (voluit Musica Antiqua Festival) is wereldwijd the grand old lady onder de muziekfestivals met focus op renaissance- en barokmuziek. De gespeelde muziek mag dan al 300 of zelfs 500 jaar oud zijn, het thema Mind & Body is brandend actueel. Met maar liefst vier concerten en een inleidend programma is Klara zeer present op het Brugse festival. Nicole Van Opstal zorgt voor een heldere omkadering in Klara Live.
Ensemble Vox Luminis(c) Mario Leko

Vox Luminis opent het MA Festival

Mind en Body is dus het thema van deze 58e editie van het MA Festival Brugge, dat loopt van 6 tot en met 14 augustus. Ieder van ons ervoer het belang van een gezonde geest en een gezond lichaam en tegelijk werd overduidelijk hoeveel troost muziek ons kan bieden. Die impact van muziek is al eeuwen voer voor filosofen. Voor filosofen als Plato speelde muziek een cruciale rol in een samenleving, omdat het ons laat kennismaken met de rijkdom van onze emoties en die zelfs kan beïnvloeden. Luisteren naar de juiste muziek maakt ons tot een beter mens, maar ‘verkeerde’ muziek is dan weer gevaarlijk, aldus Plato. De musicerende broers Apollo en Bacchus uit de Griekse mythologie belichamen die tegenpolen. Apollo is de god van de rede en de harmonie, terwijl Bacchus het dronkenschap en de chaos verheerlijkt. Muziek is dus al van oudsher beide: het stimuleert en voedt de geest, maar brengt ook het lichaam in vervoering. 

Filosofen als Plato, Socrates, Spinoza en Descartes waren al gefascineerd door lichaam en geest. Maar wat betekent het om een gezonde geest ín een gezond lichaam te hebben? En vooral: kun je die twee wel los van elkaar zien? Ook in de Westerse geneeskunde was een holistische visie lang niet aan de orde.

Lichaam en geest werden lang als twee gescheiden entiteiten beschouwd. In Emilio de’ Cavalieri’s oratorium Rappresentatione di Anima e di Corpo, het openingsconcert van het MAFestival, kibbelen ziel en lichaam over hun tegenstrijdige belangen: aards genot of het hemelse hiernamaals.

“Waarom klopt het hart sneller wanneer we liefhebben, krimpt de maag samen van verdriet?” Deze en andere prangende vragen van Elisabeth van Bohemen zetten Descartes aan het denken en inspireerden hem tot het boek Les passions de l’âme, of De passies van de ziel. MA Festival laat zich opnieuw inspireren door Elisabeth van Bohemen en verkent in uiteenlopende concerten de emoties die muziek in ons opwekt, van vurige wraakaria’s over vrolijke strijkkwartetten tot lamento’s die door merg en been gaan. Want componisten lieten zich voor hun mooiste werken maar wat graag inspireren door de menselijke passies en temperamenten. 

Ontdek het volledige programma van het MA Festival hier. Klara Live zendt de concerten van het MA Festival op 6, 9 en 10 augustus rechtstreeks uit vanuit het Concertgebouw Brugge. Voor het openingsconcert van 6 augustus zendt Klara Live bovendien een inleidend programma uit over het festivalthema. Het concert van 7 augustus wordt uitgezonden op woensdag 11 augustus.

Ontdek het MA Festival tijdens Klara Live:

 

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Geertje De Ceuleneer / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.