Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op Laus Polyphoniae 2017

Klara Live op Laus Polyphoniae 2017Klassieke muziek

Met het thema 'adoratio' kiest het festival Laus Polyphoniae dit jaar zowel voor de lichamelijke als de geestelijke liefde. In meer dan 70 concerten klinkt er muziek over heiligen, martelaren en geliefden. Vrijdag 18 augustus is Klara te gast op het festival met een programma over alle aspecten van die adoratie, en aansluitend is er het openingsconcert met Stile Antico. Mark Janssens en Nicole Van Opstal zijn uw gastheer en gastvrouw. Live op Klara!
Stile Antico

Stile Antico

Verering en devotie waren vele eeuwen lang een grote inspiratiebron voor kunstenaars. Laus Polyphoniae zoekt dit jaar naar ‘Adoratio’ in de muziek. Componisten en muziek over ‘Heiligen, Martelaren en Geliefden’.
Het wordt een festival met meer dan 70 concerten.

Mark Janssens ontvangt op vrijdag 18 augustus op de Campus Carolus in Antwerpen en live op Klara vanaf 18u een aantal gasten en muzikanten om te praten over wereldlijke en religieuze verering.

Met Alexander Roose (UGent) staat hij stil bij de liefdespoëzie van Petrarca die zoveel componisten heeft geïnspireerd om zinnelijke en smachtende muziek te schrijven.
Patrizia Bovi, Fadia Tomb El-Hage, Jurgen Debruyn en Annelies Van Gramberen zorgen voor de bijpassende muziek. Actrice Sara Debosschere leest voor ons poëzie van Petrarca.

John Arblaster (KU Leuven) bekijkt het begrip adoratie vanuit religieus perspectief : hoe centraal staat de verering in het geheel van de religieuze beleving? Wat met al die heiligen en martelaren, met Maria, met het lijden als deel van de adoratie? Zit verheerlijking in het DNA van elke religieuze beleving? En wat doet een bijna erotisch boek als het Hooglied in de bijbel? Is het Hooglied ‘des mensen’ of is het een allegorie?
Actrice Sara Debosschere kiest een fragment uit het Hooglied.

De artistiek leider van het ensemble Psallentes Hendrik Vanden Abeele komt een echte vondst voorstellen. Een 16de-eeuws handschrift gemaakt in opdracht van de cisterciënzer zusters van Salzinnes, niet ver van Namen. Psallentes brengt de muziek opnieuw tot leven.

Ook de artistiek directeur van Laus Polyphoniae Bart Demuyt komt natuurlijk langs. Van hem wil Mark Janssens weten waarom er voor dit thema gekozen is, en of de editie 2018 extra feestelijk wordt?
Dan wordt Laus immers 25 jaar.

Klara Live op Laus Polyphoniae, vrijdag 18 augustus van 18 tot 20u op Klara.

Aansluitend presenteert Nicole Van Opstal live vanuit de Sint-Pauluskerk het openingsconcert met Stile Antico. Het Engelse ensemble zingt het Hooglied op ronduit passionele muziek gezet door Palestrina.
 

Laus 2017
Laus 2017
Stile Antico
Stile Antico
Nicole Van Opstal en Mark Janssens
Nicole Van Opstal en Mark Janssens

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.